Днес е Международният ден на „Междузвездни войни“

1
177
Добави коментар

Днес светът отбелязва Международния ден на космическата сага „Междизвездни войни“. Денят се чества от съвсем скоро – 2011 г. Причината да се избере тази конкретна дата е заради игра на думи, което често се случва в английския хумор.

Известният израз „Нека силата бъде с теб“ на английски се изписва „May the Force be with you” – израз с близко звучене до „„May the fourth be with you” или „4 май да бъде с теб“. Тази фраза се използва за първи път на 4 май 1979 г., когато Маргарет Тачър встъпва в длъжност министър-председател на Великобритания. Като пожелание за успех, нейни привърженици я поздравяват с тези думи.

През годините на тази дата феновете на поредицата се събират в различните точки на света да отбележат деня със специални прожекции или възстановки на драматични моменти от междузвездната история. Предлагат се уроци по въртене на меч. Правят се също и маскарадни тържества. Дори астронавфи от Международната космическа станция решават да се преоблекат като джедаи за заснемането на рекламен плакат.