За пръв път руски космонавт ще лети до Луната с американски кораб през 2024 година

1
180
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 04 Май 2018

Посещения: 13

Международната окололунна станция може да се превърне в следващото поле на международно сътрудничество между световните космически агенции. Credit : NASA

4 май 2018 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Съгласно информация, публикувана днес на страниците на информационната агенция РИА Новости [1], първият руски космонавт, който ще лети до Луната, ще го направи с американския космически кораб „Орион“.

Това ще се наложи покрай строителството на новата международна окололунна станция, която се очертава да замени „Международната космическа станция“ и да се превърне в следващия глобален проект на световните космически агенции [2].

Според предварително начертаните планове САЩ ще имат основна роля в строежа на станцията, но тя ще бъде екипирана с руски шлюзов модул. Съответно руският космонавт, който ще се отправи в космоса ориентировъчно през 2024 година, ще трябва да помогне при монтирането на модула към станцията.

Информацията е потвърдена от представител на руската ракетно-космическа корпорация „Енергия“, която ще е отговорна по строежа на шлюзовия модул. Поне в началото руските космонавти ще летят до новата станция с американски кораби. Въпреки това Русия понастоящем разработва нови пилотируеми космически кораби „Федерация“. Когато те са готови, космонавтите ще могат да се отправят към Луната и със собствена технология.

Важно е обаче да се напомни, че участието на Русия в проекта все още не е ясно, тъй като няма решение в Роскосмос, както и на правителствено ниво. Освен това има някои проблеми, които трябва да се решат. Американците настояват Русия да строи модула по американски стандарти, както и да се използват американски, а не руски скафандри. Руснаците от друга страна нямат пари и те обмислят вариант да предложат строежа на шлюзовия модул да стане за сметка на САЩ, по начин, по който беше построен първият модул за „Международната космическа станция“ – „Заря“. Напомням на читателите, че „Заря“ е създаден и изстрелян от Русия, но е притежание на САЩ. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/