Котаб или как се забавлявали мъжете в Древна Гърция?

1
139
Добави коментар

Симпозиите, бурни весели вечеринки, са били важна част от мъжкото забавление в Древна Гърция. Участвали са актьори, пеели са се песни, провеждали са се различни състезания и игри. Любимата и най-популярна игра за мъжете била котаб (kottabos). Различни варианти на котаба могат да се видят на гръцки съдове, а споменаването на тази игра се среща в много произведения на древната литература.
Която и да е версията на котаба, смисъла е винаги един и същ – да улучите целта, изхвърляйки от чашата (килик) недопитото си вино. За удобство, киликът има две дръжки, в едната от които се промушва пръста. С рязко и бързо движение виното от чашата изпраща към набелязаната цел.

Най-простата версия на играта е когато виното трябва да влезе в голяма метална купа – котабий. Нито една капка от напитка не бива да се разлее по време на полета. Вариантите се изразяват в по-сложна форма на големия съд, по-малки чаши, или просто орехови черупки или калпачета от жълъди.

Печели този, който успява да улучи с виното си най-много съдове. За най-сръчните играчи се използват дълги дървени или бронзови пръти, над човешки раст. На горната им страна се поставя чинийка, а върху нея се поставя бронзова фигурка. Мъжете трябвало да свалят фигурката, замеряйки я с виното от чашите си.

Древните гърци използвали котаба и за любовни гадания, които, макар и да преминавали в шеговита форма, били много популярни. Преди да замахне с ръката, държаща котаб с вино, човек е трябвало да даде назове обекта на своите чувства, и ако напитката е достигала целта, и не се е разсипвала по пътя си, това означавало успешно развитие на романтичните отношения.

Трябва да се отбележи, че през ІІІ в. пр. н. е. котабът започва да губи своята популярност сред гърците, докато не бил напълно забравен. Съвременните историци се опитват да възпроизведат древната игра и откриват, че да се изхвърля течността от чашата и в същото време да не се разливат капките, не е толкова просто. За да постигнат минимална сръчност, им отнемало поне четвърт час. Е, сега е време и Вие да опитате да се забавлявате като мъжете в Древна Гърция.