УСПЕХ: Космическа ракета Атлас 5 изведе на път към Марс мисиите МарКО и ИнСайт!

1
240
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 05 Май 2018

Посещения: 27

Снимка от днешното излитане. Photo credit : NASA/Bill Ingalls

5 май 2018 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Днес в 14:05 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя космическата ракета „Атлас 5“, а на борда  й се намираха два микроспътника като част от мисията „МарКО“ и спускаемата роботизирана платформа „ИнСайт“. По-малко от два часа след началото на полета ускорителният блок „Центавър“ изпрати успешно безпилотните мисии на път към Марс.

Това бе първото междупланетно изстрелване от западния бряг на САЩ. Макар че космодрумът в Калифорния е в експлоатация от десетилетия, всички планетарни мисии на НАСА са излитали от източния бряг. Днес милиони жители от западната част на Америка имаха възможност да наблюдават за пръв път началото на междупланетна мисия със собствените си очи. 

Ракетата „Атлас 5“ е може би най-надеждната ракета в световен мащаб. Тя е летяла над 70 пъти от въвеждането й в експлоатация през 2002 година, а всички нейни полети са завършвали с успех. Не се очакваха неприятни изненади днес. Настроението беше спокойно. Както „ИнСайт“, така и двата наноспътника „МарКО“ бяха въведени с голяма прецизност на вярната траектория към Червената планета. 

„ИнСайт“ е стационарна спускаема мисия – за разлика от марсоходите „Опортюнити“ и „Кюриосити“ тя няма да може да се придвижва на повърхността. Кацането ще е факт на 26-ти ноември и ако всичко е успешно, роботизираната станция ще работи до 24-ти ноември 2020 година. В рамките на този период „ИнСайт“ ще изучава вътрешната структура на Марс и ще събира данни за местните земетресения (т.е. марсотресения 🙂 ).

„МарКО“ се състои от два спътника от типа CubeSat. Напомням на читателите, че тези спътници, чиято базисна единица е куб с размери 10 на 10 на 10 сантиметра, доведоха до същинска революция в космонавтиката през последните няколко години. Днес всеки човек може за $100 000 долара да си построи собствен спътник, а за още около $100 000 да го изстреля. Но макар и до този момент да са летяли стотици CubeSat-и, всички те са работили в околоземна орбита. В рамките на днешния полет за пръв път спътници от типа CubeSat полетяха в междупланетното пространство! Двата спътника „МарКО“ са от типа 6-U, т.е. всеки от тях е изграден от шест базисни единици. Мисията на „МарКО“ е спътниците да облетят Марс и да съберат данни от „ИнСайт“ за кацането му. В случай че „ИнСайт“ не успее да се спусне благополучно на повърхността на Червената планета, данните от „МарКО“ ще помогнат да се установят подробностите за аномалията. 

Видеозапис от днешното изстрелване: тук (YouTube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/