Недохранването като причина за излишното тегло

1
229
Добави коментар
wenip
wenip

Макар още да не е дошла пролетта, нежната половина на човечеството вече мисли за лятото и сезона на морето. Много дами се притесняват от това как ще изглеждат по бански и се подлагат на унищожителни диети, за да бъдат във форма. Парадоксът е в това, че формулата „всичко или нищо”, когато подготвяме менюто си или прибягваме до гладуване, води до натрупване на излишни килограми, а не до избавяне от тях. Електронното издание elle.ru изяснява какво се случва с тялото ни при недохранване. Недостигът на храна провокира загуба на мускулна маса Дефицитът на храна означава недостиг в организма на хранителни вещества. Заменяйки обичайната детокс храна със смутита, както и гладуването само на вода, ние губим протеина, който участва в строителството на мускулите. Недополучавайки протеин, тялото ни започва да изгаря мускулите, вместо да ги укрепва. Визуално обемът ни ще стане малко по-малък, но каква е цената? В търсене на енергия организмът ще започне да гори по-малко калории, метаболизмът ще се забави и въпреки стройния ви силует тялото ви ще започне да изглежда слабо и грозно.

Недохранването означава лош метаболизъм Представете си смартфон, който при слабо заредена батерия преминава в режим на пестене на енергия, забавяйки своята работа. Точно така стоят нещата с обмяната на веществата в организма: ако не получава нужното количество калории, метаболизмът „заспива” и така тормози всички важни обменни процеси, способствайки отлагане на мазнини там, където не е необходимо, вместо да ги изгаря.

Дефицитът на калории предизвиква стрес Екстремните мерки за отслабване от рода на отказ от храна или жестоки диети повишават нивото на кортизола, хормона на стреса. Връзката на кортизола с излишното тегло отдавна е доказана в медицината: при недохранване тялото изпитва стрес и стартира програмата SOS, започвайки да складира калории за запас при всеки удобен случай. Така, губейки за кратък срок зполочуните килограми, ние също толкова стремително ще си ги набавим отново. Нарушаване на цикъла Твърде ниското калорично съдържание на менюто е отговорно и за женското здраве. Има връзка между естрогените (женските полови хормони) и мастната тъкан, която се явява важна част от хормоналната система. Отклонение на естрогена от нормите във всяка една от страните – повишение или понижение – провокира нарушаване на менструалния цикъл, проблеми с щитовидната жлеза и увеличаване масата на тялото. На свой ред нормалното ниво на хормона говори за пълноценно хранене. Стабилният хормонален фон подобрява обмяната на веществата и прави фигурата женствена.

Дефицит на енергия, апатия, умора В интерес на истината трябва да отбележим, че временният отказ от тежка храна безусловно влияе благотворно върху нашето състояние в план очистване от токсини и шлака. Но продължителната детоксикация рискува да се обърне в порочен кръг, тъй като организмът не може вечно да се очиства, в края на краищата на него му е нужна енергия за възстановяване, а това означава и калорична храна. В противен случай дефицитът на енергия предизвиква забавяне на метаболизма и натрупване на излишни калории.