Как успешно да продадем колата си

1
583
Добави коментар
roadhelp.bg
roadhelp.bg

Как успешно да продадем колата си? Най-добрият начин да продадете вашата кола е да го направите сами. Автокъщите често приемат огромни комисионни и това доста намаля от вашата печалба, освен това не винаги успяват да продадът автомобила ви бързо. Но с малко усилие и малко оформление, можете да продадете надеждната си кола за много по-добра цена.

Ще ви дадем десетте най-добри съвета за най-добрия начин да продадете колата си.

10 – Къде да я продадете ?!

В миналото всичко, което трябваше да направите, за да продадете кола, беше да поставите реклама в местния вестник или да поставите бележка на автомобила. Но в наши дни възможностите са почти безкрайни. Има десетки сайтове, където можете да продавате колата си, от сайтове като olx.bg, prodavalnik.top, bazar.bg, mobile.bg cars.bg и други, до фирми за продажба на автомобили. Отделете време да проучите кой сайт ще бъде подходящ за вас и Вашите нужди.

9 – Трябва да сте наясно какво продавате

Всеки, който иска да купи колата ви, иска да зададе въпроси, нали? Така че, не забравяйте да направите домашната си работа преди да започнете да продавате и да се запознаете точно с това, което предлагате на вашите т.нар. “клиенти“. Те ще искат да знаят всичко за колата, преди да се ангажират с покупка, поради което е толкова важно да имате отговорите, които ако предварително не сте дали могат да провалят продажбата ил ида я забавят. Не забравяйте, че доверието е ключово и няма нищо по-хубаво, от това да имате всички отговори и да сте откровенни.

          Лъжата

Лъжата би ви докарала проблеми, особено при по-буйни клиенти. В българия убийствено чест осрещана практика е да се лъже и да се замаскира колата.. МИНУС, за това 80% караме трошки, които са били преди това на друг, който я е внесъл или купил внос от авто къша! След това я продава скъпо, а реално не става за нищо…

8 – Уверете се, сте дали справедлива и реална цена

Щом разберете какво точно предлагате, сега трябва да поставите разумна цена. Погледнете наоколо в местната преса или онлайн на подобни модели. Ако цената ви е твърде висока, хората веднага ще се откажат; ако е твърде ниска, ще загубите пари. Започнете с малко по-висока от исканата от вас цена първо, но не прекалено много, тъй като това ще позволи преговори. Така ще достигнете до желаната от вас сума. В България доста често цената е доста нереална в повечето случаи, но все пак собственика след дълъг престой и ръжда по колата я продава на реалната и стойност… Доста от хората не се замислят, че дългия престой освен че сваля цената, скапва и колата, т.е. ГУБИТЕ пари! Това на повечето нашенци така и не им стана ясно. Доста от тях искат нереални цени, след което съсипват автомобиал и се принуждават да го дадът без пари или на отпадъци.

7 – Почистете автомобила, като за шоурум изложение

Добре, може би не чак за шоурум, но колкото е възможно добре да изглежда. Измита, полирана ( ако е възможно ), почистена отвътре, лъснато табло, почистен двигател, чиста тапицерия, подредена и парфюмирана. Може би на повечето им се струва безсмисленно, но това ще подобри колата като визия, ще вдигне и цената… и то доста. Не само визията, но и впечатлението за добре поддържана кола. На всеки му е приятно да види почистен и обгрижен автомобил, а не прашен, мазен, мръсен и с висока цена…. За цената на някои евтини почистващи материали бихте могли да добавите стотици към цената на колата си. Не забравяйте, че първите впечатления са много важни. Ако някой види кола в най-добро състояние,  винаги ще плаща повече за нея.

6 – Изображението е всичко

Както е казал народа “Око да види“, после на място “ръка да пипне“. Един от най-лесните начини да продадете колата си бързо е да направите няколко добри снимки. Хората винаги са привличани от фотографии на тяхната мечтана кола и наистина могат да ви помогнат да създадете интерес към това, което продавате. В крайна сметка е доста трудно да си представите какво купувате, ако всичко, което четете, са думи. Отделете време, за да покажете на потенциалните си клиенти точно това, което получават за парите си.  Вярвайте ни, че ще си струва времето.

5 – Направете го перфектно

Разбира се, обявата не може да е само картини – ще трябва да напишете и наистина отлично описание на вашето превозно средство. Опитайте се да бъдете колкото е възможно по-изчерпателни. Помислете за това, което ВИЕ самите бихте искали да искате да знаете, когато търсите да купите кола. Включете неща като марката и модела, година, реален пробег ( всички знаем че пробег от сорта на 300 000 в БГ е лъжа и вече никой, не се връзва на това, по-добре бъдете искренни ), колко данъци остават, документално изрядна ли е, винетка, екстри и допълнения, тунинг, каквито и да е проблеми или скорошни ремонти и т.н. Ако пишете колкото е възможно по-подробно, няма да ви се налага да отговаряте на тези въпроси на по-късен етап.

4 – Документация

Сега, когато обявата Ви е в ход, ще започнете да получавате много запитвания и надяваме се да стигнете и до продажба! Това означава, че е жизненоважно да организирате цялата документация, която имате във връзка с колата, малък и голям талон, договор ( по-ниска е цената, ако имате готов договор и идете при нотариус ), документ за платен данък и гражданска отговорност ( без последните два документа, осъществяването на продажба е невъзможно, освен ако я продавате без прехвърляне….., което НЕ препоръчваме ), евентуална съществуваща сервизна книжка. Когато някой дойде да вди автомобила ви, винаги трябва да ги държите до вас на линия – определено ще искат да видят, че всичко е наред, преди да се ангажират с покупка.

3 – Плащанията

В България обикновенно купувачите винаги си носят пари в брой и плащат на куп, но понякога от съображения за сигурност някои не правят така. Не всеки иска да носи голяма сума в себе си от страх за проблеми. Добре е в такъв случай да се разберете за плащането и задължително да го упоменете в договора си и да не прехвърляте веднага автомобила. Допитайте се до нотариус. Добре е и двете страни да пазят документи за всеки даден лев, за да няма измамени!

2 – Защитавай се

Когато продавате кола, ще трябва да се справите с хора, които не познавате. Сега не искаме да звучи параноично, но винаги е добра идея да предприемете необходимите стъпки, за да се предпазите по най-добрия възможен начин. Ето защо препоръчваме да се срещнете публично за тестовото шофиране или продажба. Добре е да сте зедно със купувача, ако все пак той иска сам да тества автомобила, настоявайте да ви даде личен документ или нещо ценно преди да влезе в автомобила и да отпраши.

     ПРЕПОРЪЧВАМЕ

вече да си подготвите и документ, подобен на приемо предавателен протокол , в който да опишете автомобила и да изисквате да бъде върнат в същото състояние, за да си търсите правата при нанесени щети от купувача. Ако не направите това вероятността в съда да бъде недоказан иска ви е огромна!

1 – Продадено?! Премахнете обявата и рекламите

Веднага след като извършите продажбата, свалете обявата и рекламите си от където и да е онлайн. По този начин няма да получавате повече запитвания и не давате на никого впечатление, че е все още се продава. Някои от тези сайтове също ви таксуват, че сте запазили рекламата си онлайн. Затова не забравяйте да анулирате всички абонаментни услуги в същия ден, в който приключвате сделката. Освен това, ще ви притесняват и на място, ако знаят къде се намира продаваната кола. А това със сигурност ще ви подразни.

ПЪТНА ПОМОЩ БЛОГ

Пътна помощ, Репатрак, Roadside assistance – Towing car services Bulgaria, за София и страната 24/7, най-ниски цени в бранша! Над 10 години опит. Репатриране на повредени, катастрофирали или транспорт на автомобили, джипове, бусове, мотори и други от А до Б. Без скрити такси. Лицензирана фирма, издаваме фактури.

Тел.: +359 878 424 097
УЕБСАЙТ: https://roadhelp.bg
ИМЕЙЛ: [email protected]

пътна помощ софия, пътна помощ