От днес започва ремонта на софийската улица „Граф Игнатиев“. Спират трамваите

1
135
Добави коментар

Предвижда се цялостна реконструкция на емблематичната улица. Трамвайните релси ще бъдат монтирани по нова технология, която да намали шума. Ще бъде реконструиран и площад „Славейков“, а букинистите вече се преместиха в градинката пред хотел „Рила“.

Очаква се ремонтът да продължи през цялото лято и ще създаде трудности за движението в центъра на столицата.

Ремонтът на „Граф Игнатиев“ включва подмяна на трамвайното трасе, канализацията и настилката. Най-мащабна ще е реконструкцията на площад „Славейков“.

Проектът за реконструкцията включва „Граф Игнатиев“, ул. „Солунска“, ул. „Цар Иван Шишман“, ул. „Шести септември“, площад „Гарибалди“, площад „Славейков“ и зоната около храма „Св. Седмочисленици“, уточни пред БНТ Даниел Евлогиев, директор „Транспортна инфраструктура“ към Софийска община.

На площад „Славейков“ ще бъде подменена подземната инфраструктура – водопроводи, канализация и топлопроводи, както ел. инсталации и уличното осветление. Ще се подмени настилката и конктактната мрежа на трамваите, както и ще се постави последно поколение безшумен релсов път.

Релсовият път ще е готов до 1 октомври тази година. Ще има заместващ на трамваите по линията автобусен транспорт, който минава по съседната ул. „Гурко“ със същото разписание. Спирките са обозначени.

По-голямата част от търговците на книги ще се върнат на пл. „Славейков“. Част от дърветата ще бъдат отстранени заради ремонта, но за всяко едно отсечено дърво, ще бъдат посадени три в околността, увери Даниел Евлогиев.

Фонтанът на пл. „Славейков“ ще бъде реконструиран и към края на лятото ще започне да функционира.