Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
223
Добави коментар

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Това написа във „Фейсбук” жената до алпиниста Радослава Ненова.

„Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него”, допълва тя.

По думите ѝ спасителна акция в момента не е възможна.

„Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре”, посочва още Радослава.

Петров е в Хималаите, където се опитва да изкачи връх Шиша Пангма с височина 8013 м. Заедно с него е трябвало да бъдат и двама италианци, но Петров предпочел сам да направи опит да изкачи върха, съобщиха италиански издания.

Алпинистът е забелязан на 3 май да се движи по стената на върха, но оттогава няма връзка с него. Два дни по-късно украински алпинисти и трима пастири пристигнали в третия базов лагер на път за върха, където открили палатката на Боян Петров отворена със спален чувал, покрит със сняг.

Партньорът му в експедицията Клайн Дейвид уточни, че ситуацията е тревожна, но не трябва да се правят прибързани заключения. „Има и други случаи, в които алпинисти са се връщали в базовия лагер с голямо закъснение, защото са минали по различен маршрут. Не трябва да изключваме тази възможност”, посочи Клайн Дейвид пред италианската телевизия „Монтаня”.