Ах, тези идеални женски пропорции! Има ли такива въобще

1
110
Добави коментар
wenip
wenip

Ако решите да търсите в интернет какви са идеалните пропорции на женското тяло, ще попаднете на много публикации, които ви подтикват да грабнете шивашкия метър и да мерите наред – ръст, талия, бюст, бедра и така нататък, до припадък. Например, че обиколката на талията трябва да е два пъти обиколката на шията. Обиколката на шията, от своя страна – два пъти обиколката на китката. Съотношението на обиколката на талията към тази бедрата трябва да е приблизително 0,7.

Любимата манекенска пропорция 90-60-90 е със сигурност неприложима към външния вид на всяка жена, просто защото е отнесена към ръст около 175 см. Ако е с 10 см по-ниска, тя ще изглежда леко пухкава с тези мерки, а ако е по-висока – ще прилича на анорексичка.

Има много допълнителни критерии, но ще се уморите да пресмятате и да нервничите, че не се вписвате напълно в тях. Любопитно е, че правилните мерки се менят с епохите на човешкото развитие. Преди хилядолетия първобитните хора се вдъхновявали от здравите едри бедра и гърди на жената майка, символ на щедрата раждаща природа. В Египет били на почит стройни жени със стегнати бедра и малък бюст, в антична Елада красотата се идентифицира с Венера Милоска, или ако предпочитате – Афродита от остров Милос – леко пълна според днешните представи. Епохата на Ренесанса радвала очите на тогавашните мъже с пищни женски форми, пред които сегашните хубавици трябва да умрат от срам, а тогава – от глад, защото никой не би ги харесал да се ожени за тях. Менят се времената и нравите, различни са критериите за женска хубост.

Но какво да говорим повече – вижте видеото, което от известно време обикаля социалните мрежи. Не зная коя епоха ще ви хареса най-много, но зная едно – красотата не е само в мерките. Има една друга магия, наречена чар, излъчване, женственост, която се усеща и с други сетива, не само с очите…