65-годишна жена от Камено е починала след ухапване от кърлеж

1
203
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

65-годишна жена от Камено е починала след ухапване от кърлеж в края на април. Това потвърдиха от РЗИ в ефира на “Фокус”. Жената е издъхнала в следствие на усложнения от марсилска треска – една от най-често срещаните зарази, разпространявани от вредните насекоми.

Данните на РЗИ показват, че от началото на годината са регистрирани два случая на марсилска треска и три на лаймска болест, като случаите зачестяват. Като форма на превенция тази седмица започва пръскането срещу опасните насекоми в парковете и градините в Бургас.

Съществуват обаче някои правила, които гражданите трябва да спазват, за да се предпазят. Ето какво съветват от РЗИ:

Профилактика на ухапване от кърлеж: * Избягвайте навлизането в райони с гъста растителност! * Носете предпазно облекло: дълги и стегнати крачоли и ръкави на дрехите, в светли цветове за да се виждат полазелите кърлежи! * Използвайте репеленти за предпазване на кожата! * Правете ежедневен оглед на тялото за впити кърлежи!

Модел на поведение след ухапване от кърлеж: * Правилно отстраняване на запития кърлеж с пинсети, като се ползват ръкавици, а издърпването става постепенно без въртене, без третиране на кожата с вазелин, терпентин и др.; * Насочване към хирург при оставане на части от кърлежа в кожата след отстраняването му; * Щателна дезинфекция на кожата със спирт, йод и други дезифектанти; * Известяване на личния лекар с цел на последващо наблюдение в продължение на 30 дни относно локални прояви – зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването и общи прояви, повишена температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. * Изследване на кърлежа. * Серологично изследване на лица с оплаквания за доказване на антитела срещу причинителя.