Никол Пашинян бе изран за премиер | Temaonline.bg

1
152
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Депутатите в парламента в Ереван избраха опозиционния лидер Никол Пашинян за нов министър-председател на Армения, съобщава информационната агенция Armenpress.

Извънредното заседание на арменския парламент за гласуването за нов премиер започна в 12 часа, като на него присъстваха 100 народни представители. Пашинян бе избран с гласовете на 59 от тях, 42-ма се изказаха „против“.

Лидерът на опозицията, който оглавяваше неотдавнашните национални демонстрации в Армения, бе единственият кандидат за поста, точно както и в първия тур на изборите на 1 май. Пашинян се нуждаеше от най-малко 53 гласа на депутатите в 105-местния еднокамерен парламент, за да бъде назначен на поста министър-председател на Армения.

Заместник-председателят на арменския парламент и представител на изпълнителния орган на управляващата Републиканска партия на Армения (РПА) Едуард Шармазанов още вчера заяви, че депутатите от неговата фракция имат намерение да подкрепят кандидатурата Никол Пашинян.

„Ще помогнем с необходимите гласове за избиране на кандидата, издигнат от една трета от състава на парламента, в случая – Пашинян. По решение на партията, нашите депутати ще гласуват за него“, заяви вицепредседателят на арменския парламент.

По-рано в понеделник, управляващата партия в Армения заяви, че е готова да отиде в опозиция.

 

Сега новият премиер има 5 дни, за да назначи своите министри и още 15 дни, за да състави правителствената програма, за да ги представи за одобрение в парламента.

След като бе назначен на поста Пашинян заяви, че ще състави „правителство на националното съгласие“. 

Но депутатът от Арменската републиканска партия Кеворк Костаниат каза, че сега страната ще има правителство на малцинството, тъй като републиканците разполагат с абсолютно мнозинство в парламента. 

Това означава, че Пашинян ще трябва да търси компромиси с мнозинството иначе ще има проблеми с прокарването на новите законодателни промени – като например промяната на изборното законодателство. 

Освен това депутатите от Арменската републиканска партия могат да не одобрят министрите и правителствената програма, ако тя не бъде съобразена с техните интереси.

В съответствие с арменската конституция, ако парламентът не одбори правителствената програма до 20 дни след като правителството е поело своите функции, парламентът автоматически се разпуска и се назначават нови избори.

Преди днешното гласуване Пашинян отново заяви, че Армения ще остане част от Евразийския икономически съюз и ще продължи военното си сътрудничество с Русия, която има военна база в кавказката държава.