В Сливен започна двадесетото юбилейно издание на Националния фестивал на детската книга

1
104
Добави коментар

Националният фестивал на детската книга започна днес в Сливен. Официалният му старт беше даден от кмета Стефан Радев, който е и председател на Организационния комитет.

„Вече 20 години по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, с подкрепата на Община Сливен, Областна администрация Сливен, Министерството на културата, много издатели, спонсори, Сливен се превръща в столица на детската книга. През годините този уникален за България фестивал не само се утвърди като значимо културно събитие за нашата страна, но спечели международен престиж и приятели от чужбина. През трите дни на фестивалната програма много издатели, автори, илюстратори отново ще поведат малките читатели в чудния свят на детската книга. Млади дарования ще отправят своите първи творчески послания. Вярвам, че всеки ще намери своето нещо в богатата фестивална програма“, каза при откриването кметът Стефан Радев.

Фестивалът се провежда под патронажа на Цвета Караянчева – председател на 44-то Народно събрание.

На откриването присъстваха народните представители Десислава Танева, Галя Захариева и Кольо Милев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и председателят на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания Соня Келеведжиева, заместник – кметът Пепа Чиликова, представители на Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина, Асоциация „Българска книга“.

Националният фестивал на детската книга се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина и други.