Еврокомисар Мария Габриел оборудва с нови компютри хасковската школа „Вале“

1
154
Добави коментар

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел подари компютърни конфигурации на хасковската компютърна школа „Вале“. За пета поредна година тя е патрон на организираният от школата Международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“.

Лично еврокомисарят награди победителите и съобщи, че шест от лауреатите ще участват в „Европейска седмица на кодирането“, като четири от тях са от Хасково.

„Отговорност е да съм тук. Децата от Школа ”Вале” са част от мен, част от моята визия. Това са талантливите деца на Хасково, на България. Убедена съм, че таланта се нуждае от подкрепа, затова ще им осигуря нови компютри и нови компютърни конфигурации, за да усещат, че няма граници за тяхното творчество”, каза Мария Габриел.

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество беше посрещната от кмета на Хасково Добри Беливанов пред читалище “Заря“, където бе подредена изложба на изпратените за конкурса рисунки.

В категорията рисунки са получени около 800 работи, колажите са 600, 400 са участниците от чужбина, сред които има от Украйна,Черна гора и Шри Ланка.

За изключителната си подкрепа към талантите на Хасково Мария Габриел получи от градоначалника кристален герб на града.

В приветсвието си Добри Беливанов заяви:
„Госпожо еврокомисар, за мен и Хасково е огромна чест, че Вие сте патрон на деветия международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“. Горд съм, че точно еврокомисаря по цифрова икономика и общество се ангажира за поредна година с конкурса, организиран от хасковска компютърна школа „Вале“, доказала своите възможности вече 20 години. Зад тези 20 години стоят усилена работа, професионализъм, множество деца, неописуема красота и безмерен талант. Госпожо Габриел, знам че Вашите коледни картички, които изпращате дори до хората с най-високи позиции в Европа, са късче от Хасково, защото картичките са изработени от децата от компютърна школа“ Вале“. Благодаря Ви, че подкрепяте нашите деца. Това е огромно признание за техния труд и възможности“.

На церемонията по награждаването присъства и народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова.

За доброто настроени на всички се погрижиха възпитаниците на Музикална школа „Манол Иванов“ при читалище „Заря“.

Конкурса за компютърна рисунка и колаж е подкрепен от фондация „Еврика“ и Община Хасково.