Биткойнът е по-опасен от отрова за мишки | Temaonline.bg

1
159
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Инвеститорите трябва да държат далече пръстите си от  виртуалните валути, смята Уорън Бъфет. Инвеститорът звезда описва биткойна, най-старата и най-важна кибервалута, в свое интервю за телевизия CNBC в понеделник като „отрова за плъхове на квадрат“.

„Хората купуват биткойна само с надеждата, че ще намерят някой друг, който да им плати повече за него“, каза Бъфет. Той сравни манията по криптовалутите с тази по холандската лалета от 1637 г. Тя се смята за първия спекулативен балон в икономическата история на света.

Бъфет вече заяви през януари, че никога няма да инвестира пари в кибервалута.

„Мога да кажа почти със сигурност, че ще се стигне до лош край“, каза той по онова време.

Неговият заместник в Berkshire Hathaway  Чарли Мунгър на свой ред коментира, че за него участниците в търговията с криптовалути страдат от „особено форма на деменция“. 

През миналата година биткойнът записа няколко нови рекорда. Наскоро обаче той поевтиня силно. От рекордната си най-висока стойност от $20 000 в средата на декември той вече загуби повече от 50%. Понастоящем той се котира на цена от около $9 370.

Бъфет междувременно иска да инвестира в повече акции на Apple и похвали неотдавнашното решение на производителя на iPhone да изкупи собствени акции на стойност до $100 млрд. Само преди няколко дни Бъфет обяви, че Berkshire е купила още 75 млн. акции на Apple. Новината, заедно с обявяването на обратното изкупуване и представените по-рано тримесечни резултати, повишиха цената на акциите на Apple до рекордно високи нива.

 

 

Бъфет също така каза, че е било грешка, че никога не е мислел Amazon и Google за добри инвестиции за Berkshire. От години той отказва да инвестира в технологични компании. Усещането му за добрите инвестиции го направи известен през последните десетилетия. Според американското списание Forbes Бъфет е третият по богатство човек в света с около $85 млн. Той е начело на Berkshire Hathaway от 1965 г. насам.