Открит е 71-я филмов фестивал в Кан | Temaonline.bg

1
119
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Международният филмов фестивал в Кан бе открит и 71-то издание на престижното събитие започна с премиерата на филма на иранския режиьсор Асгар Фархади „Всички знаят“.

Тази година в Кан всичко е различно: няма селфита на червения филм, никакви Netflix-продукции, няма да има предварителни прожекции за пресата.

За сметка на всички тези ограничения тази година фестивалът широко отваря вратата на официалния конкурс, в който десет режисьори участват за пръв път, а трима – за втори. В същото време програмата „Особен поглед“ приютява рекорден брой дебютанти. Подобен демократизъм не се е случвал в Кан от години

Холивудският скандал със сексуалното насилие с Харвий Уейнстийн също ще има отзвук и в Кан: за първи път по време на събитието е открита спеециална „Гореща линия“, на коята могат да се обадят всички, които се считат за жертви на сексуално насиле. Междувременно стана известно, че още една актриса, която е гост на фестивала, е била насилвана от Уейнстийн.

Сто жени ще дефилират по червения килим на кинофестивала в Кан в знак на солидарност с жертвите на сексуално насилие в Холивуд, заяви директорът на феста Тиери Фремо.

Стопроцентовата дамска акция е предвидена за събота. Тиери Фремо изтъкна, че престижният кинофорум трябва да следва промените, настъпващи в съвременния свят.

„Не само кинофестивалът в Кан се променя. Целият свят се е променил“, заяви Фремо

 

Пенелопе Крус и Хавиер Бардем
–––––––––-

Холивудските звезди на вечерта бяха холивудските изпълнители от филма на Фархади – Пенелопе Крус и Хавиер Бардем. Испанската красавица играе в иранския психотрилър ролята на майка, която след много години се завръща в Испания от чужбина. Там дъщеря й изчезва беследно. Филмът „Всеки знае“ е не само първият филм на Фархади на испански, но и първата показана картина на тазгодишното издание на фестивала.

При откриването по червения килим на Фестивалния дворец, украсен с гигантски плакат с кадъ от филма на Жан-Люк Годар „Безумният Пиеро“ преминаха актрисите Джулиан Мур, Пенелопе Крус, Кейт Бланшет, режисьорът Мартин Скорсезе и актьорът Бенисио Дел Торо.

Тази година фестивалът в Кан се провежда от 8 до 20 май. В основната конкурсна програма са включени 21 филма от Ирана, Испания, САЩ, Китай, Корея, Франция, Турция.

Президентът на фестивала Пиер Лескюр съобщи, че фестивалът от тази година обновява своя  формат. Първоначално бе запланувано фестиалът да се проведе от 9 до 20 май, но всъщност започна по-рано. Така закриването ще стане в събота, а не нв неделя – както бе досега. Според Пиер Лескюр, това ще „балансира графика и ще повиши престижа на форума“.

Президент на журито в основния конкурс е австралийската актриса Кейт Бланшет, която се появи в черна ефирна рокля с открит гръб.

 

Председателят на журито Кейт Бланшет
––––––––––-

В черен туалет се появи и американския член на журито Кристен Стюарт, а нейната френски колежка Леа Сейду се появи в сребърна прозрачна рокля. Цялото жури се показа на червения килим в комплект.

 

.

Цялото жури в комплект
––––––––

При решаването съдбата на филмите ще участва и китайският актьор Чан Чен, американският писател, режисьор и продуцент Ава Дюверней, певицата Хаджа Нин от Бурунди, френският режисьор Робер Гедигян, канадският режисьор Дени Вилньов, като и руският режисьор Андрей Звягинцев, който бе обещал до началото на фестивала да усъвършенства своя английски. Но на пресконференцията той както и предишната година разговаря само с преводач. 

Последен на червения килим се качи снимачният екип на филма „Всички знаят“ на режисьора Асгар Фархади. Това е първият филм на чужд език (не на френски и не на английски), който открива фестивала от 2004 г. насам.

Филмът участва също така в борбата за „Златната палмова клонка“, което рядко се случваше на картината, откриваща пограмата.

Пенелопе Крус, също като Бланшет и Стюарт бе избрала черния цвят за роклята си, а съпругът й Бардем дойде в тъмно-син смокинг. Те дефилираха под аплодисментите на публиката и така стигнаха до кино залата, където заеха отредените им места.

 

Моделът Шантел Джефриз на червения килим
–––––––––––-

Знаменитата целувка

По традиция фасадата на Двореца на фестивалите бе украсена с гигантски плакат. Тази година на постера е изобразен кадър отфилма на Жан-Люк Годар от 1965 г. „Безумният Пиеро“.

Героите на Жан-Пол Бельондо и Анна Карина, избягали от Париг към океата, се сливат в страстна целувка. Символично бе, че Карина удостои церемонията със своето присъствие и премина по килима, украсен с нейния плакат. Той е вдъхновен от работите на фотографа Жорж Пиеро, който за своята 30-годишна кариера е запечатал на фотоси стотици филми.

Плакатът е създаден от дизайнерката Флор Макин, кооято се вдъхновява от поп-културата и смесва графики, рисуване и цифрово изкуство 

За първи път журналистите няма да гледат филма предварително. При предишния издания на фестивала критиците се ползваха с привилегията да гледат филма предварително – но не и тази година.

Директорът на  фестивала Тиери Фремо дълго време си блъска главата над идеята да бъде ограничена реакцията на журналистите от печатните издания до филмите от програмата преди тяхната световна премиера. Организаторите дълги години се дразнеха, че след сутрешните прожекции журналистите веднага изказваха своите мнения в Интернет – при това в повечето случмаи не особено ласкаво.

В Кан не е твърде характерно зрителите да сдържат емоциите си и на прожекциите на филмите за пресата филмите бяха или освирквани, или посрещани с аплодисменти. Понякога и едното и другото се случваха едновременно.

Естествено това поведение не се харесваше на създателите на филмите, които след като изчитаха не особено ласкавите критики трябваше да се появат на червения килим и да се усмихват доволни пред ТВ-камерите. Медиите цитираха един от любимците на фестивала Ксавие Долан, който признал, че след негативните отзиви за филма му „Това е само краят на света“ на премиерата се чувствал „напълно мъртъв отвътре“.

Поади това организаторите на фестивала отмениха сутрешните пред-премиерни прожекции за журналисти и те бяха преместени за вечерта. Според мнозинството журналисти, това решение може да предизвика „логистична катастрофа“. 

Джорджия Мей Джагър
–––––––-
 

…без селфи на червения килим

Фестивалът е по-строг не само към журналистите, но и към гостите си. Преди няколко години организаторите забраниха на жените да се появяват на червения килим с обувки без високи токчета. Тази година забраната застигна и селфитата…

Това бе една от запазените марки на фестивала, като гости и участници при приближаването си до Двореца на фестивалите вадеха смартфоните и снимаха ли снимаха на воля.

Но селфито дразни не само световните звезди, но и простосмъртните. На фестивала всичко е по график и точни часове, а когато се правят селфита, времето сякаш спира и така селфитата забавят премиерите и внасят суматофа в отдавна наложения фуствален ход.

Ето защо директорът Тиери произнесе безапелационната си присъда:

„Това е грозно, гротесткно, нелепо. Искам да върнем на фестивала рамките на благоприличието“ – коментира Фремо.

Програмата на фестивала

На 9 май 2018 г. по повод връчването на наградата „Златната карета“ на американския режисьор Мартин Скорсезе ще бъде организиран ден с Мартин Скорсезе и прожекция на „Коварни улици“.

На 12 май ще бъде премиерата на нереставрираната версия на филма на американския режисьор Стенли Кубрик „2001: Космическа одисея“. Режисьорът Кристофър Нолан ще представи филма преди прожекцията, на която ще присъстват членове на семейството на Кубрик.

На 15 май ще бъде премиерата на поредния филм от космическата сага „Междузвездни войни“ – „Соло: История от Междузвездни войни“ на американския режисьор Рон Хауърд.

На 19 май 2018 г. ще се състои церемонията за връчването на наградата „Златната палма“. Водещ на церемонията по откриването и закриването на феста ще бъде френският актьор Едуар Баер.