Теодора Маджарова се прибра благополучно

1
128
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Рано тази сутрин онкоболната Теодора Маджарова пристигна в София и се завърна от злополучното шаманско лечение в Бразилия.

„Близо 27 часа след началото, “голямото пътешествие” приключи успешно в Спешно отделение на Токуда. Вече сме у дома“, написа във Facebook съпругът на Тедора Маджарова Александър Русинов 

Онкоболната жена е била превозена от болницата в град Можи Гуасу до летище „Гуарулос“ в Сао Пауло със специализирана линейка със съвременно оборудване, като две медицински лица са се грижили за нея през целия път. Тя е била придружавана и от българския консул.

На летище „Ататюрк“ в Истанбул Теодора Маджарова е посрещнат от специално оборудвана линейка, която я превози до София. От външното министерство обясниха, че е била създадена организация Теодора при необходимост да бъде приета в болница в Истанбул, която е разположена в непосредствена близост до летището.

„Състоянието на Теодора беше стабилно в Истанбул и вече е в България. Тук получихме пълно съдействие от турските власти“, обясни за Нова телевизия Ангел Ангелов.

За осигуряване на най-бързото транспортиране на българката до София и бил създаден санитарен коридор.

Лекарският екип, пътувал с нея, е преценил, че състоянието ѝ е стабилно, което позволява пътуването до София да се осъществи веднага – каза Ангелов.

Здравословното състояние на Маджарова се влоши значително, след като тя се подложи на алтернативно лечение в Бразилия. В края на април съпругът ѝ съобщи, че тя е настанена в държавна болница, а превозването ѝ до България ще струва около 55 хил. евро, като от семейството ѝ уточниха, че нямат наличните средства.

Организаторът на пътуването на онкоболната жена в Бразилия е Кармен Лазарова. Тя не фигурира в регистъра на районната здравна инспекция и може да бъде глобена с до 10 000  лв., а сайтът й да бъде закрит. На сайта ѝ се предлага лечение със светена вода, с билки, от разстояние, само по снимка и с магически практики и ритуали, но самата тя твърди в телевизионни интервюта, че не е лечител.

Заради случая на Теодора Маджарова най-вероятно ще се стигне до промяна на Закона за здравето. Ресорният министър Кирил Ананиев обяви, че в закона трябва да се предвиди детайлно разглеждане на видовете наказания в зависимост от нерегламентираната медицинска дейност.