Можем да умрем от разбито сърце

1
135
Добави коментар
stupid
stupid

Да, можете да умрете от разбито сърце. Новото изследване направено от учени от Университета по обществени науки  „Райс“ показва, че загубата на любимия човек, може да бъде смъртоносна и да „умрете от разбито сърце“.

 

В проучването са участвали 65 души на възраст между 51 и 80 години (средно 67.87) и са включени 22% мъже и 78% жени.

 

Проучването установява, че лицата, които са загубили съпруг през последните три месеца, имат по-високи нива на про-възпалителни цитокини (имунни маркери, които показват възпаление в кръвния поток) и по- ниска вариабилност на сърдечната честота  (HRV).  В тримесечния период след смъртта на съпруга, вдовиците и вдовците са по-склонни да проявяват рискови фактори, свързани със сърдечно-съдови заболявания и смърт, според ново проучване.

 

През първите шест месеца след загубата на съпруг, риска от смърт при вдовиците и вдовците са се увеличили 41%, казва водещият автор Крис Фагундес, асистент по психология. Важното е, че 53% от този повишен риск се дължи на сърдечно-съдови заболявания. 32-ма от участниците са загубили наскоро свои близки са имали 47% по-ниски нива на HRV в сравнение с 33-мата участници в контролната група, котита не са губили свой близък наскоро. 

 

Учените са открили, че сред хората в първата група има по високи нива на симптоми на депресия с 20% повече, отколкото при участниците от контролната група.

 

Фагундес казва, че проучването помага за разбиране за това как смърта може да засегне здравето на сърцето.