Путин подготвя Русия да каже „сбогом“ на долара

2
143
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ГЕОПОЛИТИКА
Путин подготвя Русия да каже „сбогом“ на долара
Руският президент призова Централната банка да диверсифицира валутните си резерви, които в момента на 45% са тъкмо в долари

10 Май 2018 10:51
0

принтирай

|

текст

За Русия правилният курс е отказ от световната система с доларови разплащания – каза пред Държавната Дума президентът Владимир Путин. Според него, отказът от долара като основно платежно средство ще доведе до повишаване на икономическата независимост на Русия.

„Петролът се продава на световните борси с цена в долари. И ние мислим какво да се направи, за да се освободим от това бреме“, каза още Путин, цитиран от Интерфакс. Той посочи, че монополът на щатската валута е ненадежден и това е опасно за много държави в света.

„Виждаме, че правилата на СТО се нарушават, правят се стъпки изключително по политически съображения, които се наричат санкции. Но всичко е само за да си осигурят конкурентни предимства пред другите участници в световната търговия“, допълни руският президент.

Той поиска Русия да диверсифицира своите валутни резерви. Но според отчета на руската Централна банка на 1 януари 2018 година Русия държи 45% от тях именно в долари.

Путин полага основата на незамисима от долара руска платежна система, базирана върпу златната рубла. Руският президент отдавна подготвя тази радикална промяна за създаване на система за разплащане в рубли, напълно независима и защитена от долара и спекулации (например продажби без покитие) от стана на големи западни финансови институции.

След въвеждането на санкции против няколко руски банки заради кризата с Крим, финансовите акули на „Уолстрийт“ се активизираха и призоваха Вашингтон да смегчи наказателните мерки, тъй като това се отразява на финансовото здраве на големите спекуланти. Големи страни като Русия според тях би трябвало постоянно да държат отворени вратите си за финансовите играчи на „Уолстрийт“, за да увеличават печалбите им. Затова администрацията на Тръмп ревизира първоначалните ис намерения и остави санкциите само за „Банка Россия“ – само за назидание на останалите.