Летният травматизъм при децата става по-голям, заради престоя пред компютрите – Д-р Янаки Янакиев, ортопедия и травматология

2
354
Добави коментар

Д-р Янаки Янакиев, началник на ортопедия и травматология във верига болници Медлайн-Централ Хоспитал:

„Заради престоя пред компютрите, летният травматизъм при децата става по-голям!“

Излизайки от зимния период и посрещайки пролетта и лятото с облекчение и радост от зелените площи и нацъфтелите дървета, много хора си казват, че периодът на зимния костно-ставен травматизъм е отминал, за да ни „изненада“ отново чак през следващата зима.

Но… всички сме свидетели как опашките в пред кабинетите на ортопедите не намаляват, казва началникът на отделението по ортопедия и травматология в Медлайн-Централ Хоспитал в Пловдив – д-р Янаки Янакиев. Причина за това е основно детският травматизъм, защото децата по-често излизат навън, за да поиграят по катерушки и пързалки, катерят се по огради и дървета. Истината е, че забавленията са значително по-малко от преди, но травматизмът става все по-голям и по-тежък. И предпоставка за това е по-дългият престой пред компютрите, който прави децата по-малко гъвкави и ловки от техните връстници от предишни поколения, посочи известният ортопед.

Излизанията навън са инцидентни, свързани са с кандърми от страна на семейството, което сякаш насила ги извежда. Затова децата не само нямат ловкост, динамика, гъвкавост, но дори не умеят да пазят равновесие. Друг сериозен проблем е, че в България все още детските площадки са оборудвани с остарелите метални катерушки и люлки, които не са пригодени за намалените физически способности на новото поколение. При повечето покритието под тях е твърдо, обикновено от бетон. Рядко се намират детски кътове с изцяло пластмасови катерушки и люлки, а отдолу настилката да е гумена и омекотена.

Именно тази нередовна физическа активност у децата и техните инциденти излизания навън са основните причини за травмите. Най-честите счупвания при тях са в областта на гривнената и лакътната става, защото при падането се подпират на ръцете си. Това са добре познати на медиците в града травми, които се лекуват успешно.

Значително по-трудни са интервенциите, когато се налага подмяна на става, които се извършват обаче при хора в средна и напреднала възраст. В духа на традициите на отделението – почти всяка година да се въвеждат иновативни подходи в лечението, за тази година предвиждаме прилагането на модерна интервенция – поставяне на изкуствена става на мястото на увредена тазобедрена чрез преден достъп. При тази операция има редица предимства: нисък, почти нулев риск от луксации (б. а. – размествания на ставата), минимална травма на мускулите, защото при операцията се минава между тях, по-малко постоперативна болка. Тъй като пациентът лежи по гръб много точно се изравнява дължината на крайниците. Освен това рехабилитацията е бърза и повечето пациенти не се нуждаят от физиотерапия, няма следоперативни рестрикции по отношение на мобилизацията. Ако се говори за недостатъци, можем да посочим по-дългото оперативно време, отбеляза д-р Янакиев.

Отделението по ортопедия и травматология в Медлайн-Централ Хоспитал е единствено в България, което разполага с нов софтуер за предоперативно планиране при смяна на колянна и тазобедрена става. С точност до милиметър, с помощта на програма, се изчисляват необходимите размери импланти, за да се възстанови нормалната анатомия и да се уеднакви дължината на крайниците. Програмата показва и точно къде трябва да се направят костните срезове.

Това ни позволява на минем на по-висок етап в ендопротезирането и да се доближим до съвършенството, към което се стремим в лечението на всеки един пациент, увери д-р Янакиев.