Лошото време провали спасителната операция за Боян Петров

2
215
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Посолството на Република България в Пекин информира, че китайската страна е дала разрешение за използването на два непалски хеликоптера на компания Simrik Air Pvt. Ltd., които да се включат в спасителните действия по издирването на алпиниста Боян Петров – съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Разрешителното влиза в сила от днес 10 май и е валидно до 13 май 2018 г.

Решението е в резултат на усилията на българските дипломатически мисии в Пекин и Делхи, които съдействаха максимално за осигуряването на цялата необходима информация и документация за осигуряването на разрешението.

Междувременно Бхола Тхапа, почетният консул на Република България в Катманду, Непал, потвърди, че пилотите на авиокомпания Simrik Air вече разполагат и с необходимите им китайски визи.

Вследствие на постъпките от страна на дипломатическата ни мисия в Пекин, китайската страна е поела ангажимент да изпрати гранични служители, които ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия и така няма да се налага екипажите да летят до странични гранични пунктове, на които единствено има паспортен контрол.

Продължаващото лошо време под хималайския връх Шиша Пангма (8027 м) днес позволи на спасителите да излязат,  за да търсят алпиниста Боян Петров,.

„Не сме сигурни дали някой изобщо е успял да излезе днес (четвъртък) от базовия лагер, но дори и да има такъв (спасител), той не е стигнал дори до Лагер 1“, каза Деян Петков от екипа на алпиниста в София.

Той допълни, че заради силния вятър и тежките метеорологични условия не е имало никаква възможност за използване на хеликоптери. Така приключи и този ден от началото на спасителната операция.

За петък прогнозата е за слънчево време, но с продължаващ силен вятър. В събота и неделя условията трябва да продължат да се подобряват,

Планът за петък е спасителите да тръгнат нагоре към върха.

„Ще се движат в различни групи и с различен багаж и темпо, а целта е да стигнат до Лагер 2, където се надяваме да намерят Боян“, обяснява Деян Петков.

Ако не намерят българския алпинист в лагера, спасителите ще пренощуват там и ще продължат към лагер 3, който се намира точно под върха.

Алпинистът Дойчин Боянов отхвърли в четвъртък всякакви намеци за проява на лекомислие от страна на Боян Петрова. Той допълни, че няма логика Петров да носи със себе си сателитен телефон и винаги го е оставял в базовия лагер заради допълнителната тежест и бързото хабене на батериите при ниските температури.

„Не е привърженик на тези шоу спектакли, които някои са склонни да ни сервират. За мен е странно да остана сам, но на Боян това му е стилът. Има опит и ако е в съзнание, не мисля, че е в опасност“, каза Дойчин Боянов.

Сметката, обявена от жената на Боян Петров Радослава Ненова за събиране на средства за издирвателно-спасителната акция, необходими в момента:
 

 

  

 

  

 

 

Радослава Георгиева Ненова

BG32 UNCR 7000 1523 2695 49

UniCredit Bulbank UNCRBGSF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Боян Петров е в неизвестност от 3 май, когато е бил забелязан да атакува Шиша Пангма. След това неговата палатка и спалният му чувал бяха открити в лагер 3 по маршрута към върха. Надеждите бяха Петров да е успял да стигне до някой от долните два лагера, където има храна, вода и кислород, но за съжаление не бе открит в лагер 1 във вторник. Лошото време засега не позволява на спасителите да стигнат до лагер 2.