Таратор – класическа рецепта

2
369
Добави коментар
ivanss
ivanss

Тараторът е вид студена млечна супа, традиционна в българската кухня. Разновидности на таратора присъстват и в кухните на други страни като Република Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Албания, Кипър и Иран. Понякога е наричан течна салата или салата таратор, като например в Сърбия, където към таратора не се прибавя вода.

В Европа под таратор доминира идеята за българската студена супа, каквато я познаваме днес. За пръв път рецептата за таратора се появява през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под. ред. на П.Чолчева и Ал.Русева – тя съдържа всички компоненти на днешния таратор.

Тараторът се прави от кисело мляко, вода, ситно нарязана или настъргана краставица, олио или зехтин, сол, копър и счукан, пресован или нарязан на ситно чесън, които се смесват и разбъркват. Към така приготвената смес по желание могат да се добавят счукани орехови ядки и оцет, ако млякото не е достатъчно кисело.

Съществува вариант на таратора без кисело мляко – само с оцет и вода, така наречения „прост таратор“, както и така наречения. сух таратор, към който не се прибавя вода, а само кисело мляко. Подобна е рецептата на зимната салата „Снежанка“, която се прави с изцедено кисело мляко и кисели краставички.