Хеликоптерът за спасителната операция за Боян още не е излетял, издирват ли го или не

1
127
Добави коментар
slavchev
slavchev

Хеликоптерът, който трябваше да се включи в спасителната операция по издирването на Боян Петров, все още не е излетял. Машината няма разрешение от страна на китайското правителство за акцията.

Това обяви непалският алпинист Мингма Шерпа, който трябва да излети за спасителната операция.

„Хеликоптерът все още се намира в Катманду и чака разрешение от Китай за излитане“, съобщи непалецът пред „Дарик“.

Вчера Мингма Шерпа обяви, че Боян му е като брат и че всички, които го познават, са разтревожени от изчезването му. Също вчера външният министър Екатерина Захариева съобщи, че с Китай е уговорено хеликоптер да излети, когато времето позволява, а премиерът Борисов информира, че се полагат всички възможни усилия за издирване на българина.Още по тематаЖената на Боян Петров: Шансовете му са големи, няма да се откажа!10 май 2018 09:40346Мингма Шерпа, който ще търси Боян: Шансът да е жив е 50%!9 май 2018 17:4581След български натиск: Хеликоптер ще издирва Боян Петров9 май 2018 11:30128В неизвестност от дни: Изчезна алпинистът Боян Петров7 май 2018 11:30180

Че хеликоптерът не се е включил в издирването на Боян потвърди и жена му Радослава Ненова. Тя изрази надежда пред Bulgaria ON AIR, че това ще стане до края на деня.

Междувременно един от колегите на Боян Петров, Себастиано Валентини, обяви пред „България днес“, че никой не е тръгвал да спасява българина.

Той нарече „фалшиви новини“ информациите, че спасителен екип издирва българина и че спасителите са стигнали до Лагер 1 (6700 м).

„Атмосферните условия са много лоши. Нямаме никакви новини за Боян. Ветровете са изключително бурни. Надяваме се утре времето да е по-добро“, твърди Валентини, който се намира в базовия лагер под Шиша Пангма.

Ветровете вчера варирали между 35 и 55 км/ч при силен снеговалеж и температура около минус 16 градуса.

Според един от опитните американски алпинисти Алън Арнет водата и топлината са ключови за оцеляването на Боян.

„Имало е хора, които са оцелявали в подобни условия по пет и повече дни“, каза той. Арнет е категоричен, че всичко зависи от това дали човек ще се предпази от хипотермия.

„Съхраняването на топлината е много важно. Не е проблем да изкара без храна, но водата и хидратацията на организма могат да бъдат сериозен проблем“, каза той.

За последно Боян е бил забелязан да тръгва от Лагер 3 в атака на Шиша Пангма (8027).

„След напускане на Лагер 3 има изкачване по стръмна стена с потенциална опасност от лавини“, обясни Арнет.
Той допълни, че когато тя се изкачи следва много остър гребен със спускания и изкачвания. Той отвежда до същинския връх.

„През годините много хора, които са стигнали до предната част на върха, са спрели, защото пресичането на опасния гребен може да е смъртоносно“, каза Арнет. Той обясни, че лошото време, ниската видимост и бурните ветрове правят много трудно слизането от Лагер 3 до Лагер 2. Това е един от вариантите, при който Боян би могъл да намери подслон.

„Възможно е, но това си е чиста спекулация – допълни американецът. – Всичко зависи откъде точно идва. При спускане от Лагер 3 има склон с наклон 28-38 градуса. Боян е много опитен и често катери сам, затова е вероятно да е останал на мястото, където се е намирал при влошаване на времето“, каза още той.
По публикацията работи: Вера К. Александрова

Източник: dnes.bg

loading…

Свързани