Непознатото бижу – Seat Cupra GT

1
385
Добави коментар
ksunray
ksunray

Seat Cupra GT е състезателна кола, представена като концептуален модел на 24 април 2003 година на автомобилното изложение в Барселона. Малко по-късно колата се появява на пазара, произвеждана от спортната дивизия Seat Sport в ограничени бройки, поръчвана най-често от състезателни отбори за испанския шампионат за туристически автомобили.

Спортната дивизия на Seat работи в тясно сътрудничество с дизайнерския център Seat по фирмената философия „auto emoción“ и дизайна внедрен от Walter de Silva за извити „динамични линии“. Купето е изработено изцяло от карбон, боядисано в ярко оранжево и е съобразено с аеродинамиката и спортна визия, която е неизменна част от всяка състезателна кола.

Двигателят е избран да бъде бензинов V6, 2995 кубични сантиметра, с две турбини и 4 клапана на цилиндър от Ауди. Изходната мощност е 500 к.с. (373 киловата), с максимален въртящ момент от 600 N.m при 5250 оборота в минута. Мотора е централно разположен, надлъжно и мощността му се предава към задните колела чрез 6 степенна секвенциална скоростна кутия.