Издирването на Боян Петров продължава

1
230
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Спасителите ще претърсват по-ниските части от маршрута на Боян Петров към осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. Не се планира изкачване до върха, съобщи Деян Петков пред bTV, който е член на екипа на Боян Петров в София.

“Няма непроверено място над лагер 3. Китайците са стигнали на 10 метра от върха и са имали визуален контакт с върха. Минали са абсолютно целия маршрут и внимателно са разгледали всички места”, категоричен е Деян Петков.

“Още вчера, когато разбрахме, че китайците са се качили (почти) до върха, ги помолихме всички да слязат заедно надолу към лагер 2, където има смисъл да претърсват“, обясни той.
 

Част от спасителите, които търсят Боян Петров в подножието на Шиша Пангма, са тръгнали от лагер 1 надолу към базовия лагер. В този периметър са набелязани няколко точки, които трябва да бъдат проверени. Ако и там не се намерят следи от алпиниста ни, операцията по издирването му вероятно ще бъде прекратена – съобщи пред Нова ТВ Кирил Петков – член на спасителния екип в Хималаите.

Той бе категоричен, че над лагер 2 по пътя към върха, след толкова много дни, от които Петров е в неизвестност, шерпите „вече търсят само тяло, а не жив човек”.

„Днес времето се влоши сериозно. Има мъгла в цялата планина, вали сняг, няма никаква видимост”, каза още Петков.

Той похвали усилията на китайските спасители, които полагали неимоверни усилия, за да открият Боян Петров.

„Личната теория на най-добрия шерп, който е и добър приятел на Боян, е, че най-вероятно трагедията е станала между лагер 3 и върха заради големи пропасти, покрити със сняг. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота”, обясни още Петков.

Друга група вече мина по същото трасе, но откри само предмети от стари експедициии и продължи нагоре.

Координаторът на експедицията Деян Петков каза, че спасителните екипи са успели да се изкачат до 10 преди самия връх Шиша Пангма, но не могли да продължат заради образувалите се големи снежни козирки.

„Набелязали сме някои точки между лагер 3 и лагер 2, които трябва да бъдат огледани. Затова част от спасителите ще тръгнат надолу. Други ще атакуват върха, защото в момента има прозорец „добро време“, който ще продължи няколко дни“, обясни Петков.

В неделя БНТ съобщи, че двама китайски алпинисти и двама шерпи са открили инсулина на българина около Лагер 3. Петров е диабетик.

Според координатори на спасителната акция има хора по целия маршрут. А хеликоптерите са в готовност да излетят при сигнал от страна на спасителите. Въпреки че разрешителното за извършване на полети изтече в неделя, организаторите смятат, че удължаването му няма да бъде проблем.

В неделя жената на Боян Петров – Радослава Ненова, призова издирването да приключи, но въпреки това наземните екипи продължиха към върха.

Оптимизмът трябва да отстъпи място на реализма. След толкова дни, прекарани в този височинен пояс, е почти невъзможно човек да оцелее. Трябва да приемем, че по една или друга причина Боян вече е останал там, коментира алпинистът и планински спасител Красимир Стоянов пред   Bulgaria ON AIR.

Невъзможно е да оцелеете толкова време в цепнатина без кислород, подчерта той и прибави диабета, от който страда изчезналият ни в Хималаите алпинист, и изключително ниската температура към обстоятелствата, които утежняват ситуацията.

„Боян направи нещо, което малко хора са успели да постигнат“, подчерта той и добави, че трябва да се отдаде дължимото на институциите в България, Китай и Непал, които по думите му доста бързо са се организирали за спасителна операция.

Алпинистът Елисавета Първанова се съгласи, че обстановката е много тревожна. По думите ѝ опасностите по терена към върха са много – лавинната опасност, големите цепнатини…

„Опасностите присъстват и по време на слизането. Самият факт, че спасителната акция продължава, че са намерени тези предмети, дават някаква надежда“, отбеляза тя в „България сутрин“.

 

„Боян е жив! Цялото семейство изпращаме позитивна енергия, той ни усеща по някакъв начин. Сигурна съм, че той ще се върне. Шерпите са тези, които ще го намерят на тази височина“ – сподели сестрата на изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров в интервю пред   Bulgaria ON AIR.

Александра подчерта, че издирването му не трябва да бъде спирано, въпреки призива на Радослава Ненова спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха.

Боян Петров е направил всичко необходимо, но обстоятелствата са попречили и са довели до изчезването му, смята неговата майка Ангелина.

Тя, както и сестрата на Боян Петров, смятат, че той не е на върха, а някъде встрани и търсенето трябва да продължи.

Майка му сподели, че е много доволна от спасителната акция и по думите ѝ хората полагат всички усилия за да го намерят.

Ангелина и Александра не комуникират с Радослава Ненова. Двете споделиха, че тя не им се обажда и получават информация за спасителната акция единствено от медиите.

„Много е силен психически и само това може да го спаси“, категорична бе майката на Боян Петров.

 

Посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу заяви пред bTV, че китайските спасители са достигнали съвсем близо до върха – на височина от 7950 метра, но времето сериозно се е влошило, а видимостта е била по-малко от 1 метър. Заради сигурността си хората от групата са решили да се оттеглят към лагера.

Китайският посланик също потвърди, че няма да има изкачване на върха. В момента сериозно се преценява ситуацията, за да се изготви най-ефективен план за издирването, отбеляза посланикът. Той не прогнозира докога ще продължи издирването, като отбеляза, че това зависи от конкретната ситуация.

По думите на Джан Хайджоу двама души от екипа на Боян Петров искат да отпътуват от Катманду и да проверят още веднъж две набелязани от въздуха черни точки, за които се предполага, че може да са следи от алпиниста. Посланикът обаче подчерта, че времето в района е сурово и хората от екипа на Боян едва ли ще пристигнат днес.

Хайджоу допълни, че в операцията по издирването се е включил и най-известният китайски алпинист. В неделя спасителите откриха инсулин от багажа на Боян Петров в района на лагер 3.

Алпинистът изчезна на 3 май, докато изкачва 8-хилядника Шиша Пангма.