За Тръмп откриването на US-посолство в Ерусалим е „велик ден за Израел“

1
206
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Сградата е разположена от другата страна на Линията на примирието, установена през 1949 г. и разделяща Западен Ерусалим от Ничията земя, която Израел окупира в резултат на Шестдневната война през 1967 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства  преместването на американското посолство в Ерусалим като „велик ден за Израел“.

Доналд Тръмп прикани своите последователи да гледат на живо откриването на посолството по телевизията, което започна в 15:00 ч българско време.

Израелският премиер нарече събитието „страхотен ден“ и изпрати туит по този повод: 

 

What an amazing day!
Thank you, @POTUS Trump. https://t.co/ehKp29jYLt
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) May 14, 2018

 

Министърът на правосъдието на Израел Айалет Шакед нарече президента на САЩ Доналд Тръмп „Чърчил на XXI век“ за решението му да премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, предава New York Times.

Предишните американски президенти, независимо от партиите им, се въздъжаха от решението да открият посолство в Ерусалим, посочвайки, че първо трябва да се реши окончателният статут на града чрез израелско-палестински преговори.

Същевременно Шакед разкритикува Европа, че не се учи от историята. „Тя затвори очите си пред засилването на нацистите и днес си затваря очите пред засилващ се Иран“. 

 

שלדון וד״ר מרים אדלסון הגיעו. pic.twitter.com/ARk06x1ej9
— Tal Schneider (@talschneider) May 14, 2018

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че решението американското посолство в Израел да се премести от Тел Авив в Ерусалим е „приоритет от националната политика“, предава ABC News.

Същевременно бившият кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни подкрепи решението за преместването на дипломатическия обект, но остро разкритикува избора на свещеник, който ще освети новата сграда в Ерусалим. Пастор Робърт Джефрис от Далас, който е духовен съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп и ще извърши свещенодействието, е критикуван заради това, че в миналото е наричал исляма „ерес от дъното на ада“ и че евреите „не могат да бъдат спасени“.

„Подобен фанатик не трябва да води молитвата по време на откриването на посолството на САЩ в Ерусалим“, убеден е Ромни.

Междувременно съветникът на Доналд Тръмп по въпросите за близкия изток Джейсън Грийнблат заяви, че решението е „необходимо условие“ за траен мир между Израел и палестинците. 

Говорител на британското правителство съобщи, че страната му няма план да мести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим и че не е съгласно с решението на САЩ да направят така, предаде Reuters.

„Министър-председателят Тереза Мей заяви през миналия декември, когато това бе обявено за първи път, че не сме съгласни с решението на САЩ да преместят посолството и да признаят Ерусалим за столица на Израел преди договарянето на окончателния статут на града. Британското посолство в Израел се намира в Тел Авив нямаме планове да го местим“, заяви прессекретарят.

САЩ планират днес да открият посолството си в Ерусалим, което доведе до масови протести на палестинците на границата с Ивицата Газа. 

Източен Ерусалим е столица на Палестина“, въпреки всички стъпки , предприети Ерусалим да бъде призната като столица на Израел, заявява турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Лондон , цитиран от Anadolu Agency.

Той направи това изказване по време на обяд, организиран от фондацията TURKEN в британската столица.

Говорейки за решението на американската администрация да премести посолството в Ерусалим, което се очаква да стане в понеделник 14 май, Ердоган припомни,че 128 страни са гласували против това решение в Общото събрание на ООН, а само няколко държави са го подкрепили, като това според турския президент е станало след телефонни разговори, в които са им обещани финансови облаги.

„Ерусалим, преди всичко Източен Ерусалим е столица на Палестина. Поне ние в ислямския свят го възприемаме като такава“, казва Ердоган.

Ердоган заяви, че САЩ са загубили ролята си на посредник в Близкия изток, след решението си да преместят своето посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предава AFP.

„С последното си действие САЩ избраха да бъдат част от проблема, а не от решението му. Те загубиха своята роля на посредник в близкоизточния мирен процес“, заяви Ердоган по време на посещението си в Лондон. 

Реакцията на арабския свят

Арабската лига ще проведе извънредно заседание, на което ще обсъди „нелегалното“ преместване на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предава Reuters .

Срещата ще се проведе в сряда на равнище постоянни представители, за да „се спре нелегалното решение, взето от САЩ, за преместване на посолството в Ерусалим“.

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф обяви за опасни действията на САЩ по отношение на Ерусалим, където днес трябва да се открие американското посолство.

„Вчера видяхме опасното поведение на този режим по отношение на Ерусалим“, заяви Зариф. Според него нарушаването на международните правила и норми, се е превърнало „в нещо като навик за правителството на САЩ“.

Преминавайки към темата за ядреното споразумение на Иран, от което Вашингтон се изтегли в едностранен порядък, министърът заяви, че на страната му ще е необходимо определено време за обсъждане на създалата се ситуация.

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка „Хизбулла“ заяви, че решението на САЩ да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим за „безсмислено“ едностранно решение, предава Reuters.

Високопоставеният член на групировката Шейх Наим Касем допълни, че атаките по израелските позиции по окупираните Голански възвишения миналата седмица са потвърдили „баланса на възпиране“ между Израел и неговите противници.

Лидерът на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири призовава за джихад в навечерието на преместването на американското посолство в Ерусалим, предава AFP.

Зауахири е казал в неделя, че американското решение да премести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим е доказателство, че преговорите и успокоението не са помогнали на палестинците и той призова мюсюлманите на Джихад срещу САЩ.

В петминутно видео, озаглавено „Тел Авив е също мюсюлманска земя“ египетския лекар и лидер на „Ал Кайда“ нарече палестинските власти „продажници на Палестина“, като призова последователите си да вземат оръжията в ръце.

Американският президент „беше пределно ясен и показа истинското лице на съвременния кръстоносен поход, срещу който помага само съпротивата чрез Джихад“, продължава той

Преместването на американското посолство в Ерусалим ще „вдъхне живот“ на религиозния конфликт в района, заявява Хусам Зомлот, представител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във Вашингтон в писмено изявление.

„За съжаление администрацията на САЩ избра страната на Израел, който заявява претенциите си за получаване на изключителни права върху град, който в продължение на векове е бил свещен за всички религии. Сегашното преместване на посолството на САЩ ще вдъхне живот в религиозния конфликт вместо достоен мир“, пише в изявлението.

По негово мнение Вашингтон „действал неконструктивно и е снел от себе си ролята на миротворец“.