Стартира обновяването на Западния парк в столицата

1
140
Добави коментар

Общата стойност на проекта е близа 11 млн. лева, от тях осем милиона и половина са безвъзмездна подкрепа от Оперативна програма „Региони в растеж“. В Министреството на регионалното развитие беше подписан договорът за финансиране на проекта. Столичната община подготвя и нови правила за колоездачите в парковете.

Западният парк, разположен на площ от 530 дка, ще бъде сериозно обновен. Смяна на настилката на алеите, изграждане на детски площадки, възстановяване на водните площи. Ще има видеонаблюдение. Предвидено е да се отвори и вход към район „Люлин“.

Велоалеи ще бъдат свързани с веломаршрута в столицата. По повод инцидента с колоездача, който блъсна малко дете в Южния парк, кметът Йорданка Фандъкова е възложила на хора от екипа си да подготвят предложения за създаване на отделни алеи за велосипедисти във всички паркове, както и да има алеи само за деца.

Фандъкова също е възмутена от колоездачите, които създават рискови ситуации.

Йорданка Фандъкова – кмет на София: Аз съм го виждала със собствените си очи и затова съм помолила колегите да работят много бързо, да поставят знаци, да предложим на Общинския съвет решение с намаляване на скоростта.

Министър Нанков отбеляза, че това е третият договор между регионалното министерство и Столичната община по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството§ Имаме договорени над 73% от общия ресурс, малко над 3 млрд. лева по програмата. Така че с глобалните цели на програмата вървим в изключително добри и бързи темпове.

Строителните дейности в Западния парк ще започнат следващата седмица, срокът за изпълнение е 10 месеца.