Датска фирма пусна вечни прашки и боксерки: носиш и не переш | Temaonline.bg

1
575
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

НОВИ ПРОДУКТИ
Датска фирма пусна вечни прашки и боксерки: носиш и не переш
Уникалното долно бельо е произведено по технологии на NASA и е напоено с тайна съставка, която убива 99 процента от бактериите и ликвидира миризмата

14 Май 2018 22:29
0

принтирай

|

текст

Четирима млади датчани създадоха създадоха уникално бельо, което може и да не се пере и въпреки това да остава чисто и свежо – съобщава в. Independent

Младите иноватори използвали технология, която NASA използва при създаване на космическите костюми на астронавтите, която позволява на долното бельо да се носи по-дълго време.  Бельото е с интегрирани сребърни нишки, които убиват до 99% от бактериите, като в същото време ликвидира и неприятните миризми. Известно е, че среброто притежава антибактериални свойства и поради това светената вода е държи в сребърни съдове. 

Според производителя „Organic Basics“ техните прашки и боксерки са „удобни за носене, трайни и убиват неприятните миризми“. Това позволява на бикините и слиповете от серията „Silver Tec 2.0“ много дълго време (17 дни) да не бъдат сменяни или да се перат.

Датчаните са използвали същата технология, която позволява на NASA да пречиства водата в Международната космическа станция.

Производителите хвалят стоката си, защото в най-висока степен опазва околната среда, тъй като не се нуждаела от често пране и хабене на водни ресурси.“Нашият бизнес е 100% екологично чист – разказва за Business Insider 27-годишния Мадс Филигер, един от създателите на Organic Basics. – Традиционният модел за носене, пране и изхвърляне на долно бельо е ужасно разхищение на ресурси. И обременява околната среда. 

 

Четиримата създатели на уникалното долно бельо
––––––––-Според еколозите прането и простирането съставляват 2/3 от екологичният отпечатък и това е причината Organic Basics да започне да произвежда това бельо.

„Тайната се крие в използването на сребро. Това е специалната съставка в нашите продукти. С нея NASA прочиства водата на астронавтите“ – обяснява Мадс Фибигер. „И работи. Можете да носите нашето бельо 17 дни и то остава свежо, сякаш е току-що изпрано. Това пести пари, време, намалява разхищението на вода и енергия. Продукти от 100% рециклирани материали

 

Датската компания пуска първата си колекция по новата технология през 2017 г. , след като организира най-мащабната кампания за групово микрофинансиране (crowdfunding campaign) в Скандинавия. 

Всички продукти от новата колекция са от 100 процента рециклирани материали, като използването на сребро е сертифицирано със системата Bluesign за устойчиво текстилно производство.

„Ние използваме механично рециклиран найлон, което е изключително устойчива суровина от гледна точка на избора на текстил. Нашата суровина се произвежда в Италия от пост-индустриални отпадъчни влакна, прежда от предачни заводи и отпадъци от тъкачници. Освен това използваме безшевни технологии, които правят нашите продукти много удобни за носене“ – допълва Фибигер.  

 

 

 

Модата е мръсна, не продуктите

Модната индустрия или по-скоро модната среда се нуждае от един нов устойчив модел за развитие. Изследване на Ellen MacArthur Foundation прогнозира, как ще изглежда текстилната индустрия през 2050 г. и техните разработки са наистина обезпокоителни: консумацията на евергия в индустрията ще достигне дял от 26% от консумацията на енергийни източни-и – от само 2% през 2015 г.

Ето защо компании като Organic Brands залагат на сериозна трансформация в потребителските предпочитания и новото поколение да се ориентира към екологични чисти производства, а не толкова към модни брандове като Calvin Klein и Diesel.

 

Тенденциите са наистина към подобно развитие. През 2015 г. изследване на Nielsen установи, че 66% от глобалните потребители са склонни да плащат повече за устойчиви брандове, докато при милениалите този процент стига дори до 73%.

„Ние смятаме, че сегашната модна индустрия е едно „мръсно к*****“, на което не му пука за околната среда“ – продължава Фибигер. – Нашата амбииця е да създаваме продукти с които да докажем и да убедим всички, че е възможно да се създават страхотни артикули на разумна цена при 100% устойчиво производство“.

Сега един комплект SilverTech Boxers струва $64, докато чифт прашки се продава за $56. От началото на годината досега фирмата е продала 200 000 комплекта на 50 000 клиента. 

Материалът Silver Tec, от който са направени прашките и боксерките на  Organic Basics 

 

А… заседявали ли сте се толкова дълго в тоалетната, че краката ви да изтръпнат? Във времето на новите технологии, в което хората са неразделни с мобилните си джаджи, отговорът най-вероятно е „Да“.

Ако е така, на помощ идва тоалетният таймер на фирмата Katamco, чиято е задача е да ви напомня да не се „забравяте“ в санитарното помещение.
 

Таймерът с изобразена в тоалетната фигура с мобилен телефон всъщност представлява пясъчен часовник. Пясъкът изтича след 5 минути – време, напълно достатъчно човек да задоволи физиологичните си нужди.

Таймерът – пясъчен часовник, който може да бъде закупен от интернет срещу $15, разбира се може да бъде обръщан отново и отново.

В този случай „забравилият“ се в тоалетната потребител е добре да си припомни предупреждението на експертите, че продължителното заседяване е вредно за здравето.