Последен ден на спасителната операция за Боян Петров

1
145
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ДРАМА В ХИМАЛАИТЕ
Последен ден на спасителната операция за Боян Петров
Хеликоптерите не са успели да излетят заради лошото време, вероятно операцията ще бъде подновена утре сутринта

15 Май 2018 10:56
0

принтирай

|

текст

по темата

Днес е последния ден на акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров – каза по bTV Радослава Ненова, жената, с която той живее на семейни начала.

Ще бъдат проверени места, които на сателитната снимка не се виждат добре. Те са в района между базовия лагер и лагер 1.

„Ще проверят места, които сме набелязали на сателитната снимка, които не се виждат добре и са в сянка. Те всички са на ниското. Акцията ще е в този диапазон встрани от традиционния маршрут, така че ако има отклоняване от маршрута, да могат да огледат тези места“, поясни още Ненова

Тя продължи: 

„В началото е възможно да се е скрил, за да изчака бурята, но ако това е причината – трябваше да е слязъл досега. Каквото и да се е случило преди дни, сега шансът е минимален (…)

От деня, в който ми се обадиха от базовия лагер досега, трябваше да се мобилизирам, за да може всичко да се случва. Включиха се много хора, които свършиха страшно много работа. Знаех, че много хора харесват Боян, но сега денонощно получавам съвети, съобщения, всякакви варианти за помощ, свързват се с мен алпинисти, с които е той се е катерил по света, помощ от страна на МВнР…”, казва Ненова.„Не бях готова за това, че Китай и Непал са в по-особени отношения. И самите държави не знаеха как да реагират на молбата на трета държава. Не знаех, че този казус е много сложен”, добави тя.

„Дори вчера, когато непалците завършиха своята мисия, се зарадвах, че китайците продължиха. Това ни подарява още един ден, в който въпреки фактите, имаш надежда”, каза Ненова.

„Трудните моменти започнаха от самото съобщение, че го няма, и ще продължават още дълго време. С детето искаме да отидем до базовия лагер след време”, сподели още тя.

Накрая тя каза: 

За мен това беше битка с планината – тя го искаше за себе си, а аз – за мен. И не спирахме да се надиграваме…„Знам, че е голям риск в планината. Но никога не сме се сбогували сякаш няма да се видим”, каза Радослава Ненова. 

Според публикация на официалната страница на Dream Wanderlust във Facebook, където периодично излиза информация за спасителната операция на Боян Петров, времето дава признаци да подобрение и екипът иска да проведе финална операция по издирването, преди да направи каквито и да било заключения. Става ясно, че ако днес все пак не се отвори подходящ „прозорец“ заради времето, хеликоптерите ще направят опит да облетят района утре сутрин.

Спасителната операция по издирването на Боян Петров ще продължи и днес, съобщи пред БНР Кирил Петков от екипа на алпиниста, който се намира в района на спасителните действия, а Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

„Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности“, каза Петков.Екипът, който издирва Боян по земя, се е върнал в базовия лагер и не са намерили признаци на живот по време на издирвателната операция.

„Екипът не намери нищо, но са събрали някои материали, опаковки от храна и други неща около Лагер 3. На базата на тези неща искаме да проведем нова издирвателна акция, което ще бъде финалният опит да се намери липсващия алпинист. Ще направим всичко по силите си да проведем акцията без грешки. Нека се надяваме за по-добро време“, заяви човек от екипа, издирващ Боян Петров по въздух.

Той допълни, че ако все пак времето днес не се подобри, хеликоптерът ще излети утре сутрин. Вчера хеликоптерите не успяха да се включат в издирването заради лошо време, а спасителните екипи по земя се върнаха в базовия лагер с вещи на Боян Петров, открити при лагер 3.

Сутринта е било слънчево, сега върхът е покрит с облаци, има и мъгла, разказа Кирил Петков. Той самият все още не е видял откритите вчера вещи на алпиниста, донесени в базовия лагер.

Кирил Петков уточни изрично пред Нова телевизия, че днес ще има претърсване между лагер 1 и базовия лагер, където има шанс човек да оцелее толкова време – вече половин месец. Петков призна, че най-вероятно обаче Боян е паднал в цепнатина – някъде между лагер 3 и върха.

„Част от потенциалните точки за обследване вече са анализирани, гледани са през различни скенери на филтри. Много хипотетично и с надежда за чудо групата продължава да работи“, каза още Петков, според когото животът на спасителите вече е изцяло извън опасност.

„Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 000 метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче“, каза Петков. Той остава на мястото на операцията със сигурност и утре, след което ще реши какво да предприеме.

В следващите дни от екипа на Боян Петров ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла спасителната операция. Днес е десетият ден от началото й.