Затвор за 8 корумпирани пътни полицаи на втора инстанция

1
119
Добави коментар

На първа инстанция 12-те арестувани при операция „Палките” бяха оправдани заради липса на доказателства

Осем от 12-те подсъдими пътни полицаи от Пазарджик, задържани през лятото на 2011 г. при операция „Палките”, получиха ефективни присъди на втора инстанция.

Всички те са осъдени за участие в организирана престъпна група, а петима от тях – и за взимане на подкуп.

Въззивната инстанция потвърди оправдателните присъди на Специализирани наказателен съд спрямо останалите четирима служители на МВР, обвинени само за получаване на подкупи.

На 28 ноември 2016 г. първата съдебна инстанция оправда всички 12 подсъдими по делото, след като прецени, че няма достатъчно доказателства за повдигнатите им обвинения.

Сега обаче второинстанционният съд наложи наказание от 4 години лишаване от свобода на двама от подсъдимите, на други трима – по 3 години и половина, а на останалите трима – по 3 години лишаване от свобода.

Всички те имат и забрана да заемат длъжност в органите на МВР и да упражняват професията полицай за срок от 5 години.

Наложени са им и глоби в размер от 3 – 4 хил. лв.

Разследването започна по сигнали на изнудвани шофьори, според които от тях са били искани между 20 и 50 лв., за да не бъдат санкционирани с по-тежки административни наказания.

Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.