Коритото на река „Хаджийска“ е чисто, водата на плажа в Слънчев бряг е с отлично качество

2
152
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Коритото на река “Хаджийска” е чисто, водата на плажа в Слънчев бряг е с отлични показатели. Това установи съвместна проверка, инициирана от министъра на туризма Николина Ангелкова, в която участие взеха и кметът на община Несебър Николай Димитров, инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас и Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД.

”Изкарахме тонове земна маса и тиня, а последното почистване  струваше 200 хил. лв.”, обясни кметът на Несебър. Николай Димитров допълни, че реката е доста голяма и още продължава работата по нея. Почистването ще продължи до края на май, но към момента обаче състоянието на устието е отлично, няма затлачвания и натрупани наноси.

Относно състоянието на водата министър Ангелкова информира, че според пробите на РЗИ от края на 2017 г. тя е с отлично качество за къпане. И тази година плажът е със сертификат Син флаг за високо качество, допълни министърът. През юни ще бъдат взети и първите проби на водата за този сезон, след това проверки ще има в средата и края на лятото. 

Всички заведения с одобрени схеми по ивицата имат изградена канализация, информира министър Ангелкова. Тя обясни, че всички изисквания на закона са спазени, а през активния сезон ще се следят стриктно дали се спазва одобрената за разполагане площ на преместваемите обекти, а също така и дали са свързани към канализационната мрежа. Съвместните проверки с Министерството на околната среда и водите ще продължат през целия сезон.