Почина писателят Том Уулф

1
147
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Американският писател и журналист Том Уулф почина на 88-годишна възраст, съобщи The New York Times.

По информации издания, Вулф умер в понедельник больнице Нью-Йорка.

Според информация на изданието тойэе издъхнал в болница в Манхатън, където е постъпил за изследвания, след като получил инфекция.

Наричат Уулф „Денди“, тъй като се появява винаги с неизменния бял костюм и сива филцова шапка. Той бе един от най-продаваните американски автори, създател на стила „новата журналистика“ в литератуата, с който въвежда използването на литературни техники в своите произведения, писани като репортерски материали. 

Един от най-продаваните писатели в САЩ, носител на осем литературни награди и автор на петнадесет книги, някои от които, като „Кладата на суетата“, са екранизирани. На български е преведена книгата му “Мъж на място”, излязла с клеймото на издателство “Обсидиан” през 2000 г.

Сред бележитите му творби е The Electric Kool-Aid Acid Test, в която Улф описва „уж като наблюдател“ психеделичните пътешествия на Кен Киси и сподвижниците му из САЩ.

Първият пример за стила му е статията за сп. Esquire There Goes (Varoom! Varoom!) That Kandy-Kolored Tangerine-Flake Streamline Baby – текст за любовта на калифорнийците към автомобилите, който Улф написва под формата на писмо към редактора си в нощта преди крайния срок. Редакторът му – Байрън Добъл – само премахва обръщението и публикува оригиналния текст. По-късно под същото заглавие ще излезе сборник на Улф с есета.

Улф е уникален автор-полемист, във всяка совя книга той атакува някого: нападал е хипитата (Acid Test, 1968), левичарите („Гошизмът от Парк авеню“, 1970 г.), Льо Корбюзие и неговите последователи („Той тича, той тича, Баухаус“, 1981), съвременното изкуство (The Painted Word, 1975).

Легендарна е и враждата му с неговите колеги по перо Джон Ъпдайк, Норман Мейлър и Джон Ървинг, която започва с излизането през 1998 г. на романа „Мъж на място“ и не стихва до днес.