Как може да изглежда следващата пандемия

1
160
Добави коментар
stupid
stupid

Инфекциозна болест се разпространява по целия свят и заплашва да свали цивилизацията, както я познаваме. Но какъв вид болест може да направи това?

 

Нов доклад има за цел да отговори на този въпрос, като се надява да предотврати или да сме по- добре подготвени за такъв сценарий. Учените разкриват как може да изглежда следващата смъртоносна глобална пандемия, като над 120 експерти споделят прогнозите си за бъдещ патоген, който би се разпространил в световен мащаб.

 

Според учените патогени като Ебола и Зика които често ни стряскат в новинарските заглавия и са изключително сериозни заплахи за общественото здраве, едва ли ще предизвикат световна пандемия. Но трябва да се обърне внимание на вируси, които се разпространяват във въздуха и представляват по-голяма заплаха, въпреки че някои от тези вируси не получават нужното внимание.

 

В заключителния анализ на доклада учените казват, че патогенът, който ще е отговорен за следващата смъртоносна глобална пандемия, вероятно ще се разпространи чрез дихателни пътища и ще бъдем заразени по време на инкубационния период преди появата на симптоми (или когато хората показват само леки симптоми). Той би бил микроб, за който повечето хора не са имунизирани, така че ще има голямо население от податливи човешки гостоприемници. За него няма да има съществуващ метод за лечение или превенция.

 

Най-вероятно болестта ще има нисък, но значителен процент смъртни случаи: важен фактор, който всъщност увеличава цялостното предаване на патогена. Това е много вероятно защото по време на „испанския грип“  пандемия от грип (инфлуенца), която е обхванала целия свят през 1918 г. и продължава до декември 1920 г. е имала смъртност само 2,5%, но понеже е заразила стотици милиони хора, тя е причинила около 50 милиона смъртни случаи. Според „теорема за праг на гъстотата на гостоприемника“, вирусът, който убива твърде много хора, ще „изчезне от податливи домакини и ще бъде овладян“, се казва в доклада.

 

В допълнение докладът препоръчва засилен акцент върху разработването на антивирусни лекарства срещу респираторни вируси на РНК (рибонуклеинова киселина), както и ваксини, включително универсална грипна ваксина.