Паметник на Емил Димитров беше открит в Плевен (СНИМКИ)

2
348
Добави коментар

Откриха паметник на Емил Димитров в Плевен.

 

„Горди сме, че живеем в град, който е дал на света изобилие от огромни таланти“, заяви кметът на Плевен Георг Спартански при откриването на паметника на легендарния певец и композитор. Това беше един от акцентите в програмата на празника на града на 16 май.

„Трябва да почитаме вулканичните таланти на изкуството, прославили Плевен и България“, каза Спартански и припомни, че в плевенския край са се родили невероятни таланти като Емил Димитров, Гена Димитрова, Катя Попова, големи поети, писатели, художници и много други творци.

Паметникът е в цял ръст и е издигнат до големия фонтан в района на Водната каскада, уточнява БТА. Средствата са събрани чрез дарителска кампания. Той е дело на плевенския скулптор Константин Симеонов – Костика.

 

Хиляди граждани и гости на града се събраха за празника на централния площад „Възраждане“. По този повод бе отслужен молебен за здраве и благоденствие. С тържествена сесия на Общинския съвет бяха отличени новите почетни граждани на общината – проф.д-р Славчо Томов – ректор на Медицинския университет в града и Иван Миндиликов /посмъртно/ бивш кмет на града от 1923 до 1931 година.

Въздействащ бе празничният ритуал на площада, който започна с химните на България и на Обединена Европа, издигане на знамената им, заедно с флага на Плевен. През множеството бе учреден първи гвардейски ученически духов оркестър, след което се състоя спектакъл-церемония „Искри“ на Националната гвардейска част.

По повод празничните прояви се получиха поздравителни адреси от президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министъра на правосъдието Цецка Цачева. За случая дойдоха много гости, депутати, делегации от побратимени на Плевен градове от Русия, Македония, Полша, Гърция, Румъния, Испания.