Да научим повече за витамините, как и от къде да ги набавяме

1
127
Добави коментар
teokostov
teokostov

Наименованието витамин се появява през 1912 г., след като американския биохимик от полски произход Казимир Функ изолира от оризовите люспи съдържащо аминна група вещество (витамин В1).

Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната жизнена дейност на човека и животните. Необходимостта от тях е обоснована през 1880 г. от руския учен Н. И. Лунин. Днес са известни около 30 витамина. Влияят (пряко или като активни съставки на ензими, нуклеотиди) на растежа, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването и др. Съдържат се предимно в растенията. Някои витамини се синтезират от чревните бактерии. Могат да се образуват в организма от провитамини (каротини, стерини).

Витамините биват мастноразтворими (А, D, Е, К) и водноразтворими (С и група В). Потребностите от витамини са по-големи при бременност, кърмене, интензивна физическа и умствена работа, инфекциозни болести и др. Недостигът или липсата им води до болестни състояния — хиповитаминозни и авитаминози, прекомерният прием (главно на А и D) — до хипервитаминози. Много витамини, използвани като лекарства, се получават чрез химичен и микробиологичен синтез.

Витамин А
Витамин А или ретинол е мастноразтворим.  Важен е за зрението, участва в състава на зрителния пурпур, растежа на кожата и лигавиците.

Можем да го набавяме от рибено масло, черен дроб, яйца, мляко.  Под формата на провитамин (каротин) в морковите,спанака, кайсиите, пипера, доматите и тиквата.

Необходима доза на ден: от  1 до 5 мг.

Витамин В1
Витамин В1 или тиамин е водоразтворим. Участва в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините.

Можем да го набавяме от Зърнени храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко.

Необходима доза на ден: от 1.5 до 2 мг.

Витамин С
Витамин С или аскорбинова киселина е водоразтворим. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира естествения имунитет.

Можем да го набавяме от пресни плодове и зеленчуци, в по-големи количества в шипки,цитрусови плодове като лимон/и, люти чушки, касис, ягоди, пипер, магданоз, коприва, спанак.

Необходима доза на ден: от 100 ди 600 мг.

Витамин D
Витамин D или калцитриол е мастноразтворим. Регулира калциево-фосфорната обмяна в организма.

Може да го набавяме от рибено масло, яйца, черен дроб, краве масло, мляко, образува се в кожата от провитамин (ергостерол) под действието на УВ лъчи.

Необходима доза на ден: 0.02 мг (при възрастни)

Витамин Е
Витамин Е или токоферол е мастноразтворим. Участва в процесите на размножаването, необходим за оплождането и износването на плода.

Можем да го набавяме от житни зародиши, растителни масла, зелените зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко.

Необходима доза на ден: от 10 до 20 мг.