Всичко за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл.

1
266
Добави коментар

19 май 2018 г. принц Хари и Меган Маркъл ще обменят обети в параклиса на Свети Георги на територията на замъка Уиндзор, където преди 33 години бе кръстен младоженеца. И също тук, баща му, принц Чарлз, беше благословен за втори брак – с Камила Паркър-Боулс.

График на събитието.
Събирането на гости е насрочено за 9:30 сутринта, но още в 9:00 часа пред замъка Уиндзор ще се съберат представители на обществеността, поканени на тържеството. В 11:20 ч. Ще пристигнат членовете на кралското семейство и в 11:30 гостите ще започнат да преминават към катедралата. В 11:45 часа се очаква да се появят принц Хари и принц Уилям. Последна, в 11:49 часа, на мястото на тържеството, според протокола, ще пристигне кралица Елизабет II – Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary).

В 12,00 часа церемонията ще започне. Венчавката ще се проведе от настоятеля на катедралата Уиндзор, Дейвид Конер. След церемонията, около 13:00 часа, венчаната двойка ще седне в каретата, ще излезе през портата Castle Hill  и ще потегли за Frogmore House, където ще се състои приема за поканените гости. Няма да има традиционна целувка на балкона.

Кой ще присъства на събитието?
На сватбената церемония в параклиса са поканени 600 души. Същият брой хора ще бъдат и на вечерята, която се организира от кралица Елизабет II. 2500 души ще могат да видят как булката и младоженеца минават с карета на територията на замъка. От тях 1200 – членове на обществото от цяла Великобритания, 530 – са хората, които работят за кралското семейство, 610 – са членове на общността на замъка Уиндзор, 200 – работят за благотворителните фондове (тези, които получават подкрепа от Хари и Меган) и още 100 – ученици от местните училища.

След официалната церемония в залата на замъка Уиндзор, ще се състои първия прием за 600 гости, чийто домакиня ще бъде кралицата. Вечерта бащата на младоженеца, принц Чарлз Уелски ще даде прием в Frogmore House на 200 близки приятели и роднини на Хари и Меган.

Сред гостите на церемонията ще бъдат Елтън Джон, Дейвид и Виктория Бекъм, както и на приятелката на Мегън моделът и актрисата Приянка Чопра. В Лондон, седмица преди събитието пристигат колеги на Меган в телевизионния сериал „Непреодолимата сила“, за да Гейбриъл Махт със семейството си и Джасинда Барет с децата си. Малко по-късно към тях ще се присъедини друга колежка, актрисата Сара Рафърти.

От страна на Хари многобройните му роднини са поканени, включително и братя и сестри на майката на младоженеца. Но братовчедката на Хари – Лейди Амелия Уиндзор по някаква причина не е получила покана.

Още подробности около събитието.
Поканите са подготвени от от Barnard & Westwood, която изпълнява поръчките за печатане на двореца от 1985 г. насам. Всички 600 покани със златната емблема на принц Хари, са отпечатани на машина от 1930 г. от момиче на име Лоти Смол.

Обичайният дрес-код за такова събитие предполага мъжете да са облечени в сюртуци и шапки, а жените – в рокли и шапки. Името на дизайнера на сватбената рокля на Меган Маркъл, се пази в най-строга тайна. Но обзалаганията се правят за две марки – британската Ralph & Russo или израелската Inbal Dror.

Хари е бил шафер на сватбата на брат си Уилям през април 2011 г., а при бракосъчетаването на самия Хари, Уилям ще поеме тези отговорности. Бъкингамският дворец потвърди, че кралското семейство ще се заеме с големите разходи около събитието, които се очаква да достигнат 32 милиона паунда. Шест милиона от тази сума ще бъдат изразходвани за сигурността. Мегън Маркъл ще плати за сватбената си рокля, както направи Кейт Мидълтън през 2011 г.

Двойката е поверила сватбената церемония на фотографа Алекси Любомирски, който вече е работил с Меган и Хари по официалните портрети в чест на ангажимента. Любомирски четири години е бил асистент на Марио Тестино в Париж и след това е продължил самостоятелно заниманията си. В неговото портфолиото има снимки за водещи списания и работи с Бионсе, Чарлийз Терон, Гуинет Полтроу, Натали Портман, Дженифър Лопес, Dzhennnifer Анистън и Джулия Робъртс.

Подаръци
Въпреки че Хари и Меган не са склонни да следват протокола, те остават верни на кралските традиции по въпроса за сватбените подаръци. Двойката отказва да приема лични подаръци, в полза на благотворителността: те са избрали седем организации, в които предлагат на гостите да направят дарение.
Музикален съпровод
Музикалният компонент на празника на Хари и Меган също е избиран лично от тях. По време на сватбената церемония ще свири инструментален оркестъра на музиканти под ръководството на Кристофър Уорън-Грийн, Националния оркестър на Уелс и Английският камерен оркестър и филхармония. Деригент ще е Джеймс Вивиан. Ще пее хора на параклиса на Свети Георги. За солист е поканен 19-годишният виолончелист Шъкоу Кан-Мейсън, победител в конкурса BBC Young Musician 2016. , сопраното Елин Манахан Томас и тромпетиста Дейвид Блекедър. Люк Бонд ще изпълнява музика на орган.

Обществеността, разбира се, се интересува от въпроса коя от световните поп звезди ще се представи на рецепцията след официалната церемония. Тази информация дворецът не е потвърдил, но се предполага, че на сцената ще дойдат Spice Girls и Елтън Джон.

Украса
Цветната украса на сватбата Мегън Маркъл е обсъждала лично с Елизабет II. Кралицата позволила на булката да подреди всичко според своя вкус. Съставът на флоралните композиции Мегън е поверила на лондонския цветар Филип Крадок. За украса на празника ще се използват клони от бук, бреза и габър. От Кралския парк за сватбата на Хари и Меган ще доставят „приятелски“ за опрашване растения, които осигуряват добра среда за пчелите – така че кралското семейство показва загрижеността си относно тези насекоми, които са застрашени от изчезване.
Празнично меню
Над храната за сватбената маса ще работят тридесет готвачи. Самото меню се пази в тайна, но е известно, че булката и младоженецът настояват да използват местни сезонни селскостопански продукти. Всички ястия  Хари и Мегън са дегустирали лично. Друго желание на бъдещите младоженци е ястия за първи голям прием за 600 души,  да бъдат удобни за консумиране стоешком, така че гостите ще могат да се движат свободно и да не бъдат привързани към мястото си на масата.

Собственикът на лондонската фурна Violet Cakes, американеца Клер Птак, ще отговаря за сладкишите. Хари и Мегън са избрали лимонова торта със сироп от бъз. Всъщност, ще има две торти – едната ще бъде изяден, а другата ще бъде нарязана на парчета и раздадена на гостите като сувенир. Също като десерт, гостите ще се почерпят с крем-брюле, френски торти и бисквити с пан-кото.

Аромат на празника
За сватбите на членовете на кралското семейство традиционно се избира уникален аромат. За създаването му е отговорна за парфюмната къща Floris London, основана през 1730 г. Ароматният състав за Меган и Хари, разбира се, се пази в тайна, но вероятно ще се основава на парфюма Bergamotto di Positano с разнообразни нотки на бергамот, портокалов цвят и зелен чай.

Между другото, Floris London създава аромати още за кралица Виктория и Джордж VI, както и за Уинстън Чърчил и Ян Флеминг. Всяка година Елизабет II получава подарък от компанията – флакон от любимия си парфюм с аромат на роза.

Нощта преди сватбата
Традиционно, в навечерието на сватбата, Хари и Меган няма да се виждат. Те ще се настанят в различни хотели в близост до мястото на церемонията. Младоженецът ще се настани в Dorchester Collection’s Coworth Park, като компанията ще му прави принц Уилям. А Мегън ще прекара нощта преди сватбата в Cliveden House Hotel заедно с майка си.