Събират подписка срещу нова евродиректива за авторското право в цифровия единен пазар

1
116
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Над 27 700 души положиха подписа си под електронна петиция срещу нова евродиректива за авторското право в цифровия единен пазар. Тя е инициирана от европейска софтуерна компания в защита на “свободния интернет”.

Според тях, проблем създава “спорният член 13” от директивата, според който всички интернет сайтове, работещи със съдържание, качено от потребителите, ще трябва да инсталират автоматични системи за предварително следене, разпознаване и триене на съдържание.

”Член 13 на директивата задължава интернет платформите да филтрират видеоклиповете, музиката, снимките и текстовете, които техните потребители споделят, под заплаха, че ако допуснат публикуването на незаконно съдържание, доставчиците на интернет услуги ще отговарят директно за това”, обясняват инициаторите на подписката.

На практика, регламентът означава, че ботове (роботи) ще решават какво може и какво не може да бъде споделяно от потребителите на интернет. Липсата на обективност на машината рискува заличаване на съдържание, което не нарушава законите за авторското право. А това от своя страна е равностойно на цензура, смятат авторите на кампанията срещу директивата.