Китай ще изстреля през идния понеделник към Луната комуникационния спътник Чьечиао и още два микроспътника

1
161
Добави коментар
redbul80
redbul80

Илюстрация на спътника „Чьечиао“, който ще излети към Луната идната седмица. Photo credit : CNSA

19 май 2018 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Китай се готви да изстреля този понеделник, на 21-ви май, в 00:00 ч., специален комуникационен сателит „Чьечиао“ към точката на Лагранж Л2. Това представлява гравитационно стабилно място, намиращо се на 64 000 километра отвъд обратната страна на Луната. От това място спътникът ще комуникира със спускаемия апарат „Чанг’е 4“, който ще бъде изстрелян към Луната през ноември или декември тази година.

Това ще е първото кацане на обратната страна на Луната в историята на човечеството. До този момент нито САЩ, нито СССР са изпращали успешно спускаем апарат към страната, която не се вижда с просто око към Земята. Както американските пилотирани експедиции „Аполо“, така и съветските от серията „Луна“ са се спускали върху видимата страна. Ясно е, че ако Китай успее, ще е огромен престиж за страната. 

Но постижението съвсем няма да е тривиално. Всеки апарат, който би се намирал от обратната страна на Луната, ще е в пълно радиозатишие. Затова има нужда от специален комуникационен спътник и „Чьечиао“ ще изпълнява отговорната задача да осъществява връзката между Земята и „Чанг’e 4“.

„Чьечиао“ не е само комуникационен спътник – на него е монтиран астрономически експеримент, който ще търси радиосигнали от раждането на нашата Вселена и ще изучава слънчевия вятър в близост до Луната. Освен това ракетата „Лонг Марч 4С“, която ще има задача да го изстреля, ще прати към Луната и два допълнителни микроспътника „Лонгчян-1“ и „Лонгчян-2“. Микроспътниците също ще се занимават с радиоастрономия. Макар и да не са от типа CubeSat, каквито са наскоро изстреляните към Марс спътници на НАСА „МарКО А“ и „МарКО Б“, те тежат 45 килограма и ще работят в 200×9000 километрова окололунна орбита. 

Мисията „Чанг’e 4“ е изключително амбициозна, при това Китай я осъществява не изцяло самостоятелно, а на борда ще има научни експерименти от Холандия и Германия. На борда на спускаемия апарат, който ще излети в края на годината, ще има и живи организми.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/