Пътник без билет в столичния транспорт си купи такъв за 255 лв!

1
111
Добави коментар

Запорираха заплатата на жена, заради глоба от 20 лева в градския транспорт. „Как си купих билет за градския транспорт за 255 лева“ гласи публикация на журналиста Емилия Милчева.

През 2015 г. журналистът Емилия Милчева се вози в градския транспорт без да си купи и да продупчи билет. Контрольори се качват в автобуса и й налагат глоба в размер на 20 лева. Жената обаче отказва да я плати. Така се сдобива с акт от 100 лв, предава fakti.bg

„В последствие три години след това получавам едно известие за запор на заплатата в размер на 255лв. Сума, която се е формирала по следния начин – 100 лв. е глобата, 135 лв. са разходите за ЧСИ и 12 лв. е таксата, която се събира по Закона за таксите към ЧСИ-тата“, обяснява Милчева.

Емилия е категорична, че така няма да се реши проблемът с гратисчиите в градския транспорт. В момента глобата за нередовен пътник е 30 лв., а ако не се заплати на момента се съставя акт на стойност 50 лева. Сума, която според Емилия не отговаря на провинението.

Потърсихме за коментар и Столичната община. Оттам обаче ни изпратиха писмен отговор, в който ни обясниха, че всички видове глоби и санкции, които не са доброволно платени от нарушителите, се събират от частен съдебен изпълнител.

Само за първите 4 месеца на тази година за нарушения на правилата за пътуване в градския транспорт са образувани 1388 дела при частни съдебни изпълнители. През цялата 2017 г. приходите от глоби и санкции в градския транспорт, събрани чрез ЧСИ, са 188 680 лв.

От 1 януари до 30 април 2018 г. само от глоби в градския транспорт събраната сума е на 40 500 лева.

Източник: petel.bg

loading…