Вижте тира на бъдещето: Работи изцяло с водород и 6 години зареждате БЕЗПЛАТНО!

1
114
Добави коментар

Американската компания Nikola Motors представи на церемония в Солк Лейк Сити първия си сериен революционен камион Nikola One.

Компанията от Мичиган досега не се е занимавала въобще с автомобилостроене. Камионът Nikola One има мощност от 1000 к.с. и въртящ момент от 2711 Nm. И трите оси се въртят от електродвигатели. Задвижването на силовия агрегат на камиона се осъществява от електричество, което се събира в батерии след химическа реакция между кислород и водород. Електричеството за 320 квтч акумулатор Nikola One си генерира сам.

Зад кабината е монтирана газова турбина за генератор, работеща на природен газ. One е с 6 гуми и ще има “първото в индустрията независимо окачване”. Nikola One ускорява от 0 до 100 км/ч за 30 секунди В зависимост от товара Nikola One може да измине между 1250 и 1950 километра с едно зареждане на водород. А ако горивото свърши, зарядът на батерията е достатъчен за още 160 км авариен пробег. Така Nikola One ще може да направи доставка от Сан Франциско до Канада без нужда от презареждане.

Разходът е еквивалентен на около 15 литра бензин за 100 км.

Това е много по-малко от повечето съвременни големи камиони в САЩ, които горят по 35-45 на сто. При това One е с 900 кг по-лек от аналозите си с двигател с вътрешно горене, като теглото му варира от 8,1 до 9,5 тона. По време на премиерата на модела от компанията разкриха, че ще предложат и негова по-достъпна версия – NikolaTwo. Тя ще се отличава с умалената си кабина, в която няма да има места за спане Nikola Motors обещава да постигне нулеви емисии за камионите си, като произвежда целия необходим водород от мрежа от фотосоларни централи. Нейното изграждане ще започне към края на следващата година.

Първоначално компанията ще построи 56 зарядни станции за водород, като в течение на времето ще увеличи броя им до над 400. Това ще е достатъчно да се покрие цялата територия на САЩ. Американската компания се похвали, че е получила повече от 7000 предварителни заявки за покупката на хибридния камион One, когато все още съществуваше само на база рисунки и скици.

Събраната сума от мераклиите да имат влекача на бъдещето възлиза на над 2,3 милиарда долара. Всеки желаещ трябва да даде капаро при оформление на документите за покупката на модела Nikola One, равна на 1500 долара. Цената на камиона е 375 000 долара. Nikola Motor ще предложи лизингова схема, която предвижда ежемесечно плащане на суми между 5000 и 7000 долара Нейната продължителност ще бъде 72 месеца (6 години) без ограничения в пробега, като собственикът на камиона ще може да го зарежда напълно безплатно.

След изтичане на този срок или при достигане на пробег от 1 млн. мили машината ще може да бъде изкупена обратно от компанията и съответно заменена с нова. Първите бройки ще бъдат доставени на клиентите след три години. Nikola все още няма своя фабрика, затова първите няколко хиляди камиона ще бъдат произведени в партньорство с Fitzgerald. Серийното производство на водородните камиони в нов завод на компанията ще стартира догодина. В предприятието ще бъдат инвестирани 1 млрд. долара.

loading…