Хамбург е първият град, свободен от дизелови автомобили

1
117
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ГЕРМАНИЯ
Хамбург е първият град, свободен от дизелови автомобили
Мярката предвижда пълна забрана за дизеловите коли до Euro 5 в централната част на града

20 Май 2018 09:42
0

принтирай

|

текст

Германският пристанищен град Хамбург е първият в света, който наложи драстични ограничения за движение на автомобилите с дизелови двигатели.

Това става възможно, след като Федералният административен съд на Германия призна за законни забраните, готвени от местните власти за експлоатацията на дизелови коли на територията на градовете. Сега всеки голям град в Германия има право да въвежда ограничения.

Властите в Хамбург поставиха точно 99 нови пътни знака – 49 за забрана за движение и 55 за отклоняване на движението по улиците на града през уикенда. Те са маркирани с кръст отгоре и това означава, че все още не са влезли в сила – това ще стане поетапно до края на месеца. Властите в града очакват все още писмената заповед на федералния конституционен съд в Лайпциг. Това би трябвало да стане факт на 28 май. 

Мярката предвижда пълна забрана за дизеловите коли в част от районите на града и частична за бензиновите – от тях ще бъдат допускани само тези, отговарящи на стандарта Euro 6.

Според еколозите в града, това не е достатъчно, тъй като затварянето само на някои улици ще доведе до по-голям трафик по останалите. И съответно така ще влоши ситуацията с вредните емисии.

Властите вече обявиха, че на първо време нарушителите на забраната няма да бъдат глобявани, тъй като ще се нуждаят от време да свикнат с новите ограничения. След това глобата ще бъде €25 за леки азтомобили и €75 за камиони. През февруари съдът обяви екозоната на Щутгарт за свободна от дизелови автомобили, като мярката ще влезе в сила от 1 септември 2019 г. Според разпоредбите на съда, забраната е конституционна, само ако се отнася за отделни улици, но не може да важи за цели цони – поне не за коли, които изпълняват нормата Euro 5.