Шест години правене на упражнения може да промени риска от сърдечната недостатъчност

1
81
Добави коментар
stupid
stupid

Няколко проучвания заключават, че като цяло хората, които са физически по-активни, имат по-ниски рискове от сърдечна недостатъчност, отколкото тези, които са по-малко активни, но малко се знае за въздействието на промените в нивата на упражняване с течение на времето върху риска от сърдечна недостатъчност.

 

Например, ако не сте активен през по-голямата част от живота си, а след това започнете да тренирате в средна възраст, това ще намали ли риска от сърдечна недостатъчност? Или, ако сте активни през голяма част от живота си, но след това спрете да сте активни на средна възраст, това ще увеличи ли риска?

 

За да отговорят на тези въпроси, учените са използвали данни, които вече са били събрани от 11 351. Чрез анализиране на отчетените нива на физическа активност с течение на времето учените от Johns Hopkins Medicine заключават, че повишаването на физическата активност до препоръчваните нива от поне шест години в средна възраст е свързано със значително намален риск от сърдечна недостатъчност. Средната възраст на участниците е приблизително 60 години.

 

Участниците бяха наблюдавани ежегодно за средно 19 години при сърдечно-съдови заболявания като сърдечен удар, инсулт и сърдечна недостатъчност, използвайки телефонни интервюта, болнични записи и смъртни удостоверения. 

 

Същият анализ установява, че само шест години без физическа активност в средна възраст е свързан с повишен риск от заболяване. Рискът от сърдечна недостатъчност се е увеличил с 18% при 2530 участници, които са съобщили за намалена физическа активност, в сравнение с тези с постоянно препоръчвани или междинни нива на активност.

 

Учените установяват, че 750 минути седмично упражнения за шест години намалява риска от сърдечна недостатъчност с 16%.  И всяко увеличение на физическите упражнения на всеки 1,000 MET минути на седмица е свързано с намаляване на риска от сърдечна недостатъчност с 21%.

 

За разлика от сърдечния удар, при който сърдечният мускул умира, сърдечната недостатъчност се характеризира с дългосрочна, хронична неспособност на сърцето да изпомпва достатъчно кръв или да я изпомпва достатъчно силно, за да осигури необходимия кислород за тялото. Водещи рисковите фактори при хората над 65 години са високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, тютюнопушене и фамилна обремененос.

 

150 минути умерена до енергична активност всяка седмица, като бърза разходка или колоездене, може да бъде достатъчно на средна възраст, за да намали риска от сърдечна недостатъчност с 31%“, казва  Чиади Ндъмъле, 

 

Учените предупреждават, че тяхното проучване е въз основа на наблюдения и анализи на данни, което означава, че резултатите не мога и не показват наличието на пряка причинно-следствената връзка между упражнения и сърдечна недостатъчност. Но те казват, че тенденциите, наблюдавани в данните, събрани за хора на средна възраст, предполагат, че няма да е твърде късно, да се започнат умерени упражнения за да се намали рискът от сърдечна недостатъчност.

 

Има лекарства използвани за лечение на сърдечна недостатъчност, като бета-блокери и АСЕ-инхибитори, но те са по същество са „вторични“ превантивни лекарства, които работят за намаляване на натоварването на сърцето след като вече има дисфункция.