Опасност дебне потребителите в Google Play

1
116
Добави коментар

 

Вредоносни приложения, които безпощадно бяха изтрити от редакторите в каталога Google Play, започват да се появяват отново там, но с други „одежди“. До този извод стигнаха експерти от компанията Symantec, специализирани в разработването на операционни системи в сферата на информационната безопасност и защитата на данни.

Минимум седем от приложенията с деструктивна функционалност, изтрити от Google Play в последно време, се появиха наново. Разработчиците им са скрили троянеца в клавиатурата, калкулатора, в системите за чистене на памет, записване на позвънявания, блокиране на достъпа и т.н.

Според експертите проблемът е, че разработчици с различни имена пускат едни и същи вредоносни приложения. Те смятат, че Google трябва по-внимателно да се отнесе към въпроса.

Странно е, отбелязват още те, че вградената антивирусна програма не разпознава троянските коне нито от пръв поглед, нито дори от седми.

Практиката сочи, че свалянето на приложения от Google Play рядко е свързано с големи щети и рискове за потребителите. Установено е, че повечето жертви на вредоносни приложения са имали контакт със странични за каталога сайтове, откъдето именно идва сериозният риск.

Източник: Profit.bg.

 

 

loading…

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари