Българин е задържан за тероризъм в Марсилия | Temaonline.bg

1
226
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ВОЙНАТА СРЕЩУ ТЕРОРА
Българин е задържан за тероризъм в Марсилия
48-годишният българин е обявен за международно издирване през 2012 г. и влязла в сила 6-годишна присъда за лишаване от свобода, съобщиха от пресцентъра на МВР

21 Май 2018 14:47
0

принтирай

|

текст

Към момента няма потвърдени данни за подготовка на терористичен акт от страна на задържания в Марсилия 48-годишен българин – съобщиха от Министерство на външните работи.

„По информация на Посолството ни в Париж, в Марсилия е бил задържан български гражданин във връзка с издадена в България Европейска заповед за арест. Самоличността на задържания е установена и е известна на българските компетентни органи. Наложена му е мярка задържане под стража. По информация на дипломатическата ни мисия във Френската република към момента няма потвърдени данни за подготовка на терористичен акт от страна на задържания“, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

 

Marseille: le suspect interpellé à Saint-Charles est Bulgare https://t.co/0OtjxULURW
— L’Express (@LEXPRESS) May 20, 2018

Както е известно, вчера на железопътната гара „Сен Шарл“ в Марсилия бе арестуван 48-годишен български гражданин с електрически материали, които може да се използват за изработване на взривно устройство, предаде Франс прес, като цитира прокурора Ксавие Тарабьо.

Арестът на задържания е бил удължен с 24 часа днес по обед. Той е бил идентифициран късно следобед.

„Има досие за опит за убийство и ще бъде преследван от правосъдието за това“, добави прокурорът.

Първоначално заподозреният заявил, че е чеченец и говорел на руски, освен това е арестуван за „съдружие със злосторници с цел подготовка на престъпление“.
 

Полицията се опитва да изясни какви намерения е имал мъжът. „Странното му поведение“ направило впечатление на пътничка, която подала сигнал на военните, патрулиращи на гарата.

След ареста гарата е била затворена за 4 часа, за да могат сапьорите да си свършат работата.

Намерената у българина електрическа и електронна техника „сама по себе си не е опасна“, но „е можела да се използва за изработване на взривно устройство“, добави прокурорът.

След ареста на мъжа кметът на Марсилия Жан-Клод Годен каза, че е осуетен атентат, но по случая не е сезиран отделът за борба с тероризма към парижката прокуратура, добавя АФП.

Задържаният в Марсилия българин е обявен за международно издирване през 2012 г. с Европейска заповед за арест заради опит за убийство през 2010 г. и влязла в сила 6-годишна присъда за лишаване от свобода, съобщиха от пресцентъра на МВР.