УСПЕХ: Космическа ракета Антарес изведе в орбита кораба Сигнус. На борда е и българският спътник ЕндуроСат Уан.

1
218
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване на ракета „Антарес“ с кораб „Сигнус“. Photo credits : NASA/Aubrey Gemignani

21 май 2018 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 11:44 ч. българско време от Средноатлантическия регионален космодрум излетя космическата ракета на Орбитал „Антарес“. Ракетата благополучно изведе в орбита на път към „Международната космическа станция“ товарния американски кораб „Сигнус“.

Днес ракетата „Антарес“ за трети път летя със своите нови двигатели „РД-181“ (общо два на първата степен), които се строят от руското предприятие НПО „Енергомаш“ за нуждите на американската фирма „Орбитал“. Двигателите замениха старите „AJ-26“, които представляват модифицирана версия на остарелите двигатели „НК-33“, използвани навремето за ракетата „Н1“ и целите на съветската лунна програма. Именно авария на „AJ-26“ доведе до катастрофа на ракета „Антарес“ и загуба на кораб „Сигнус“ през 2014 година. Днес американската ракета „Антарес“ е не само по-мощна благодарение на „РД-181“, тя е и по-надеждна. Четири минути и 24 секунди след началото на днешния полет се запали двигателят на горната степен, американският твърдогоривен „Кастор 30XL“, произвеждан от „Орбитал“. Корабът „Сигнус“ беше освободен в ниска околоземна орбита близо 9 минути и 6 секунди след старта на мисията. 

Днешният „Сигнус“ е кръстен на името на Джеймс Томпсън, лидер в аерокосмическата индустрия и бивш директор на центъра на НАСА „Маршал“. Корабът ще бъде захванат от роботизираната ръка на „Международната космическа станция“ на 24-ти май, в четвъртък. На борда пътуват над 3 350 килограма полезен товар, в това число изследователско оборудване за над 250 научни изследвания на станцията. Прикачването ще бъде осъществено със сътрудничеството на астронавтите на НАСА Скот Тингъл и Рики Арнолд, които понастоящем живеят на МКС. 

Петнадесет миниатюрни спътника от типа CubeSat също пътуват на „Сигнус“. Те се превозват в рамките на договор между НАСА и НаноРакс, комерсиална компания, осигуряваща достъп до „Международната космическа станция“. Любопитното е, че сред наноспътниците присъства и българският „ЕндуроСат Уан“, построен от родната стартъп компания ЕндуроСат. Целта на „ЕндуроСат Уан“ е да популяризира радиолюбителските дейности в България. Това е първата българска CubeSat мисия, а повече за нея можете да научите на уебсайта One.EnduroSat.com. Специално за „ЕндуроСат Уан“, това е спътник от типа 1-U, което ще рече, че за направата му е използвана една стандартизирана CubeSat единица, куб с размер на ръба 10 cm. 

CubeSat-ите са изключително популярни поради малкия си размер и факта, че са евтини (за повече информация, вижте статията на КОСМОС БГ : „Ето как бихте могли да купите, сглобите и изстреляте ваш собствен спътник“). Очаква се в бъдеще те да заемат все по-важна част от усвояването на космическото пространство. Два CubeSat-а от типа 6-U вече летят към Марс, след като бяха изстреляни успешно по-рано този месец. 

Но да се върнем на „Сигнус“. Освен българския „ЕндуроСат Уан“, има няколко други спътника, които също заслужават внимание. Един от тях се казва „RainCube“ и името му е съкращение от „Radar in CubeSat“. Това е първият спътник от типа CubeSat с радарна система. Спътникът „CubeRRT“ ще тества нови методи за събиране на данни от космоса, а спътникът „Tempest-D“ ще демонстрира нов петчестотен радиометър, на базата на който могат да се изучават облачните процеси, развитието на бури и точното определяне на валежите. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/