Армията на Асад освободи Дамаск от терористите на „Ислямска държава“

1
233
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Сирийската армия обяви, че Дамаск и всички негови предградия се намират под пълния контрол на правителствените сили и са освободени от терористите от „Ислямска държава“ – се казва в предадено от агенция SANA заявление на командването на Въоръжените сили на арабската република, предава ТАСС.

„Подразделенията на нашите въоръжени сили и съюзните войски очистиха напълно от терористите районът на Хаджр ел Асвад и лагера Ярмук след редица планирани и последователни военни операции“, се казва в заявлението на командването. „Последните операции на сирийската армия се увенчаха с пълното освобождение на Западна и Източна Гута. Сега Дамаск и неговите предградия са напълно безопасни зони“.

Евакуацията на членове на групировката и цивилни от Ярмук, последната крепост на екстремистите в сирийската столица, продължи в неделя и понеделник. Общо 32 автобуса изведоха 1600 души, включително членове на „Ислямска държава“ и техните роднини от южната част на Дамаск.

От командването отбелязаха, че военните операции против терористите в страната няма да бъдат прекратени, докато „тероризмът на територията на републиката не бъде напълно изкоренен, на каквато и да е цена“.
 

Квартал Хаджр ел-Асуад се контролира изцяло от сирийската редовна армия 

––––––––––

В понеделник правителствените сили обявиха възобновяването на военната операция против терористите от „Ислямска държава“ в квартал Хаджр ел-Асуад. Бойните действия започнаха по пладне след края на периода на временно прекратяване на огъня, обявено в неделя вечер с цел да се осигури безопасния изход на жените, децата и възрастните хора от зоната на бойните действия.

По-късно от сирийската армия заявиха, че са установили пълен контрол над столичния квартал и лагера на палестинските бежанци Ярмук и че са започнали операции по зачистването на отделни групи радикали, останали в някои части на двата района.

Хаджр ел-Асуад и съседния лагер Ярмук бяха последните укрепени пунктове на „Ислямска държава“ в южните покрайнини на Дамаск.

 

КОЙ КАКВО КОНТРОЛИРА В СИРИЯ

Правителствените сили започнаха щурма на тези райони на 20 април. Командването на ВС на републиката постави задача пред войските да сложат край на присъствието на терористичните банди в близост до столицата и да разблокират стратегическото шосе Дамаск – Аман.