Камилското мляко – бялото злато от пустинята (част 1)

1
164
Добави коментар
teokostov
teokostov

Камилското мляко е не само вкусно, но и се препоръчва при алергия и диабет, а също и на онкоболни и серопозитивни (HIV /AIDS). Използва се също и в козметичната индустрия.

Дали пък това не е просто следващия продукт, който ни се натрапва от хранителната и уелнес индустрия, пита се потребителят?

От 2013 година камилското мляко е познато на европейския пазар и го наричат ”бялото злато от пустинята”. Продуктите от него се предлагат под най-различна форма, посочва изданието gesund.co.at.

За обитателите на пустинята камилското мляко е едва ли не е „панацея” повече от 3 хил. години, които не пропускат да отбележат многото му лечебни свойства.

Макар и още да не се известни всички полезни съставки на камилското мляко, то както фарма и козметичната индустрия и най-вече хранителният бранш вижда много възможности за предлагането му, но така или иначе нови изследвания доказват и ще доказват ползите от него.

В отговор на световното търсене на камилско мляко, създаването на нови ферми с камили в отделните части на Арабския полуостров се превръща в отделна индустрия. Вече има огромни стопанства, но отглеждането на камили и производството на мляко не е лесно.

Камилите, подобно на кравите имат 4 вимета, и теоретично могат да бъдат доени 2 пъти дневно. Вече са създадени и машини за автоматично доене за по-ниските камили. Но трябва да се има предвид, че камилите са много по-своенравни от кравите, освен това, ако камилата не се чувства добре, тя спира да дава мляко.

Камилата се оставя да бъде издоена, само ако малкото й е накърмено добре и е до нея по време на доенето. Освен това една крава средно на ден дава между 25 и 40 л. мляко, а една камила- до 7 л. Това обяснява и защо камилското мляко и други продукти от него са значително по-скъпи.

Счита се, че то по-добре се понася от хора с алергия. Камилското мляко има висока хранителна стойност. То съдържа 5 пъти повече витамин С от кравето , почти няма захари и е с 50 на сто по-ниска масленост. Витамин В, а също калция и съдържанието на минерални вещества в него е по-висок, отколкото при кравето мляко.

Два млечни протеина, които могат да провокират алергия: бета- лактоглобулин и бета- казеин не присъстват в камилското мляко. Навярно, за хора с лактозна нетолерантност то ще се усвоява по-добре.

В същото време камилското мляко съдържа алергени (като всяко мляко), които подобни на казеините могат да отключат реакции при хора, алергични към краве мляко.

Проучвания сочат обаче, че тези алергични реакции са по-рядки дори и от козето мляко, считано за заместител на хората, които страдат от алергии към млеката.

Камилското мляко се счита за класически заместител на млякото. От него може да се направят сухо мляко или суроватка, сирена и кисело мляко. В същото време то може и се използва в сладоледи, сладкиши, шоколади.

Камилското мляко има леко солен вкус, наситен с усещане за каймак.

Козметиката също го цени. Фирмите преработват „бялото злато от пустинята” и го включват в продукти за поддръжка на тялото.

Експертите отново намесват тук Клеопатра. Тя вероятно е знаела за чудодейните му свойства и се къпела по няколко пъти дневно в камилско мляко, за да поддържа мека и нежна кожа. Според други източници, тя се къпела в кобилешко мляко.

Камилското мляко е ценено от козметичния бранш, тъй като съдържа повече млечна киселина, която принадлежи към групата на алфа хидрокси киселините. Тази млечна киселина нежните бръчици да се изглаждат и да се премахнат по-тъмни петна от кожата. Освен млякото съдържа протеините колаген и еластин, които изпъват кожата и подсилват нейната еластичност.

Витамините В и С действат антиоксидативно, предпазват от свободни радикали и подпомагат кожата сама да произвежда необходимия й колаген.