Европейският ден за борба със затлъстяването беше отбелязан в Русе

1
173
Добави коментар
eventA
eventA

Богата палитра от активности събра жители и гости на Русе за събитието „Здравословно и вкусно“

19 май беше изпълнен с ярки емоции за малки и големи в град Русе  активности на социалната кампания ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ. Заедно, в името на една инициатива, бореща се срещу затлъстяването, жителите на града приготвяха рецепти, измерваха здравните си показатели и се забавляваха през целия съботен ден.

„Здравословно и вкусно“ е инициатива на кампанията „Здравето има значение“, чиято мисия е

да напомни на родители, учители и всички отговорни за здравната култура на децата, че здравословното хранене може да бъде лесно и забавно за подрастващите, стига да им бъде показано как да го следват.

Събитието на площад „Свобода“ в Русе предложи на посетителите разнообразна програма и интересни занятия. Сред атракциите бяха детските работилници под крилото на „Фондация за храната“ и инициативата Food Revolution Day, която се провежда за втора година в България. Включилите се деца и доброволци от Професионален клуб „Здраве“ към Русенски университет „Ангел Кънчев“ приготвиха вкусни и полезни закуски, които да бъдат и лесно преносими в училище.

Борислава Люцканова, собственик на издателство „Вдъхновения“, специализирано в издаването на здравни книги и наръчници за здравословен начин на живот, беше един от организаторите. Тя сподели своя опит в здравословното хранене и важните акценти, на които всеки родител и възпитател трябва да наблегне, за да научи детето, как да прави правилния избор за своето здравословно хранене. Сред гост-лекторите бяха и автори на книги на издателство „Вдъхновения“, като Деница Андонова, която даде холистични съвети и препоръки, а д-р Ани Димитрова помогна на повече от 100 човека да направят своето безплатно измерване на телесни показатели. Сред лекторите бяха предприемачът по индивидуална медицина Боряна Герасимова, както и медицинската сестра и бивш възпитаник на РУ „Ангел Кънчев“ Гергана Стоянова.

Г-жа Елеонора Иванова, изпълнителен директор на Българо-румънската търговско-промишлена палата, сподели мисията на инициативата в ефира на Българската национална телевизия:

„Здравето и храната вървят ръка за ръка. Здравословната храна не е непременно скъпа или безвкусна. Здравословните навици се изграждат в семейството“.

Посетителите на „Здравословно и вкусно“ успяха да се насладят на силен детски смях и усмивки по време на игрите и състезанията, организирани от Българо-румънския детски фонд към Българо-румънската търговско промишлена палата.

Една от най-посещаваните активности по време на събитието бяха безплатните прегледи на нивата на кръвно налягане, кръвна захар и холестерол, организирани от лаборатория „Здраве“.

„Когато се отнася до здравето, профилактиката е много важна за предотвратяването на тежките последствия от редица заболявания. Превантивните мерки ни помагат да хванем една болест в начална фаза и да я преборим по-лесно“

споделя д-р Розина Мирчева, управител на лабораторията.

 

„Здравословно и вкусно“ несъмнено остави траен отпечатък върху съзнанието на родителите, както и много запомнящи се емоции за децата. Здравословните продукти на изложители като Вдъхновения Natural Shop: био магазин и сладкарница, етеричните масла на DoTERRA, както и свежите фрешове и смутита на БИОтека ДАРче, гарантираха неповторим вкус. Песните на финалистките от България търси талант – Мирела и Пресияна Димитрови, както и танците на сдружение „Северно сияние“, фолклорно студио „Зора“, танцово училище “Street Dance School The Center”,  хип-хоп формацията „The Iron Squad“ към Общински младежки дом – Русе допринесоха за настроението.  Футболистите от детско-юношеската школа на ФК Дунав Русе пък демонстрираха игра с топка на малки врати.

Усмивките, които „Здравословно и вкусно“ донесе на всички участници и посетители, са повод за нови емоции.

Кампанията „Здравето има значение“ ще продължи инициативите в посока възпитаване на здравна култура при децата и в София през следващите месеци.

За повече информация:  http://za-zdraveto.com