Путин разкри, че „с удоволствие“ очаква Борисов в Москва

1
193
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Нашите отношения са по-особени, те не се основават само на чисто политическите и икономически интереси, а на дълбоките исторически духовни, културни и езикови връзки между нашите народи – каза българският президент Румен Радев на срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Сочи.

„Това ни дава редица предимства и прави нашите отношения по-естествени и по-лесни. В същото време ни задължава да бъдем открити и да поставяме открито всички теми, по които имаме нерешени проблеми и въпроси”, подчерта той.

„Целта на моята визита е да установим политически диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване”, каза Румен Радев.

„След няколко дни ще имаме удоволствието да приемем в Москва и премиера на България”, каза от своя страна Путин, като по този начин потвърди информацията, че и Бойко Борисов ще пътува за Русия.

До края на месец май премиерът Бойко Борисов ще посети Русия, съобщава bTV като се позовава на свои източници. Водещата тема на разговорите му в Москва ще бъдат енергийните проекти. Една от датите, която се посочва неофициално, е 29-30 май.

Путин и Радев обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество, предаде ТАСС.

„Сега няма да се впускам във въпросите от икономически характер, ще отбележа само, че през миналата година наблюдавахме ръст на стокообмена, което не може да не ни радва – каза Путин в началото на срещата. – Но възможностите ни са много по-големи“.

Той отбеляза, че тези дискусии ще продължат и след няколко дни, когато премиерът Бойко Борисов отиде на посещение в Русия.

По-рано днес стана ясно, че българското министерство на енергетиката трябва да представи до края на юни на руската страна различни варианти за използване на произведеното руско оборудване за АЕЦ Белене, включително за рестартиране на проекта.

 

Приветствайки Радев в Сочи, Путин припомни, че българският лидер е на визита в Русия във връзка със 140-годишнината от освобождението на България от османско иго. По думите му това е само едно от събитията от общата история.

„Но с това нещата не се ограничават, имаме много неща, които ни обединяват – подчерта руският президент. – Вдругиден ще отбележим Дните на славянската писменост“.

Путин каза също така, че е информиран за посетените от Радев културни мероприятия в Москва и че през есента в България ще се състоят аналогични културни събития.

След като обяви, че заради Руско-турската освободителната война, благодарение на която България възкръснала на картата на Европа, и заради исторически, духовни, културни и езикови връзки отношенията между двете страни са по-особени, президентът Радев каза на Путин, че „това ни задължава да бъдем открити и да поставяме откровено всички теми, по който имаме разногласия и нерешени въпроси“.

„Аз очаквам днес да направим стратегически преглед в нашите двустранни отношения, да констатираме не само силните страни и огромния потенциал, който имаме, но и да обосновем необходимост от реални действия“, обяви Радев. Той определи за цел на визитата си в Русия възстановяване на политическия диалог след дълго прекъсване, който бил важен за успешно сътрудничество във всички области на взаимни интереси.

В момента тече срещата на двете делегации, чието начало закъсня с 40 минути. От българската страна участват президентът Румен Радев, шефът на кабинета му Иво Христов, главният му секретар Димитър Стоянов и бъдещият посланик на България в Русия Атанас Кръстин, който все още е секретар по външна политика на държавния глава. В българската делегация няма министри.

От руска страна в срещата освен президента Владимир Путин участват помощник-президентът Юрий Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров, министърът на енергетиката Александър Новак и зам.-министърът на външните работи Александър Грушко.