Пет причини Ливърпул да победи Реал Мадрид във финала на Шампионска лига

1
126
Добави коментар

На 26 май Ливърпул ще излезе във финала на Шампионската лига в Киев в опит да прекъсне господството на Реал Мадрид на европейската сцена. “Кралският клуб” е устремен към трета поредна титла в турнира и общо 13-та и закономерно очаква решителния сблъсък в ролята на фаворит.

От началото на сезона обаче Ливърпул показа, че е способен да победи всеки един противник, независимо от неговото име и футболистите, с които разполага. В тази статия ще разгледаме няколко причини, които ни карат да мислим, че изненадата на Олимпийския стадион в украинската столица е не просто възможна, но и вероятна.

Хеви метъл футболът на Клоп

“Ние искаме да излезем срещу най-силните отбори в света и да ги накараме да се чувстват като в ада”. Така Юрген Клоп формулира своята футболна философия в първите си месеци начело на Ливърпул. Настоящият сезон ни показа, че германецът продължава да бъде верен на тази концепция. Мърсисайдци играят изключително агресивен нападателен футбол на максимално високо темпо с брутална преса по целия терен. “Червените” бележат голове с лекота и удоволствие.

Отборът от Анфийлд отбеляза 46 гола в Шампионската лига от началото на сезона (включително 6 в плейофите), с което счупи досегашния рекорд на състезанието от 45, поставен от Барселона през сезон 1999/2000. Огромна заслуга за това постижение с реализираните общо 29 гола има атомното трио в предни позиции Мохамед Салах (10) – Роберто Фирмино (10) – Садио Мане (9).

Мачовете с Манчестър Сити и Рома в елиминационната фаза на турнира бяха нагледен пример как Ливърпул може да наложи бясно темпо за период от 30-40 минути, в който да прегази своя опонент и да си осигури победата. Предстои да видим дали това може да се случи и срещу Реал Мадрид.

Слабата защита на Реал Мадрид

Едва ли е тайна за някого, че ахилесовата пета на “Белия балет” е играта във фаза защита. Момчетата на Зинедин Зидан редовно допускат леки голове и успяха да стигнат до финала основно благодарение на мощната си атака и извънземната форма на Кристиано Роналдо. От началото на надпреварата отборът от Мадрид инкасира 15 гола във вратата си в 12 изиграни мача. Само в три случая “Кралският клуб” успя да опази мрежата си суха, като два от тях бяха в срещите с кипърския Апоел в груповата фаза. В 10 от последните си 11 мача във всички турнири Реал Мадрид допусна гол във вратата си, а в 4 от последните 5 попаденията бяха поне две.

Историята на мачовете помежду им

При подготовката си за финала в Киев щабът на Ливърпул със сигурност ще се уповава на историята в директните мачове срещу Реал. Двата клуба вече веднъж са се изправяли един срещу друг в спор за Купата на европейските шампиони през 1981 г. и тогава англичаните вдигнаха трофея след успех с 1:0.

Ливърпул и Реал Мадрид са се срещали общо 5 пъти в официални срещи (всичките в този турнир) и тимът от Анфийлд има предимство с 3 победи и 2 загуби и голова разлика 6:4. В това число влиза и най-голямото поражение на испанския гранд в Шампионската лига – 0:4 на Анфийлд в мача реванш от осминафиналите в турнира през сезон 2008/2009.

Успеваемост във финалите

Реал Мадрид може да се похвали с впечатляваща успеваемост при участията си на финали в турнира. “Кралският клуб” триумфира в 12 от 15-те си появявания в мача за трофея и се намира в серия от 6 поредни триумфа. Дали не е време Ливърпул да спре тази поредица? Последният неуспех на “белите” във финал е именно срещу червените” в споменатия вече двубой през 1981 г.

Мърсисайдци обаче също могат да се похвалят с добра успеваемост при участията си на финали. Английският клуб се е появявал 7 пъти в спор за отличието и е успявал да го спечели в 5 от тях.

Английски отбор вече победи Реал Мадрид този сезон

Реал вече се изправи срещу един английски отбор в настоящата кампания и нещата не се развиха благополучно за тима на Зинедин Зидан. В груповата фаза на Шампионската лига “Кралският клуб” бе в компанията на Тотнъм и не успя да запише победа в двата си мача срещу лондончани. Срещата на “Сантяго Бернабеу” завърши наравно 1:1, а ответния двубой на Уембли две седмици по-късно бе спечелен категорично от Тотнъм с 3:1.

Въпреки че е със статут на лек аутсайдер, с увереност можем да заключим, че Ливърпул е способен да победи Реал Мадрид във финала. Най-вероятно “червените” ще имат своите шансове в мача и ако успеят да се възползват от тях, европейският шампион може да бъде детрониран.

*коефициентите може да варират

 Зареждане …

Пет причини Ливърпул да победи Реал Мадрид във финала на Шампионска лига

5 (100%) 2 votes

Свързани статии