Успех: космическа ракета Фолкън 9 изведе в орбита пет спътника Иридиум и мисията на НАСА Грейс

1
295
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 22 Май 2018

Посещения: 19

23 май 2018 г. 00:21 ч. На 22-ри май в 22:47 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя космическа ракета на СпейсЕкс „Фолкън 9“. На борда на ракетата се намираха два спътника на НАСА за изучаване на Земята „Грейс“ и още пет частни комуникационни спътника „Иридиум“.

Любопитното е, че при днешния полет се използваше същата ракета „Фолкън 9“, която през януари трябваше да изведе в космоса шпионския спътник „Зума“. Поради авария спътникът не успя да влезе в целевата си орбита, а последващото разследване показа, че вината затова не е на СпейсЕкс, а на компанията Нортроп Груман. За разделянето на „Зума“ от горната степен не се използваше системата за освобождаване на спътници, създадена от компанията на Илон Мъск, а друг тип механизъм на Нортроп Груман. Именно този механизъм отказа.

В рамките на днешния полет не се предвиждаше връщане на първата степен. Беше направен поредният опит за захващане на обтекател от специален кораб в океана, но за съжаление опитът не се увенча с успех.

Днешната мисия използваше старата версия на „Фолкън 9“ – „Блок 4“. Да се надяваме, че в близко бъдеще ще летят още ракети от най-новия вариант, който е „Блок 5“. Напомням на читателите, че „Блок 5“ дебютира на 11-ти май.

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX